Определена е "ахилесовата пета" на предстоящите учения на НАТО в Източна Европа

Pan.bg 10 окт 2019 | 13:09 views (383) commentaries(1)
img
pan.bg
Л. Дойчинов
Както бе съобщено по-рано, НАТО подготвя най-големите учения в Източна Европа за последните 25 години. Нещо повече, в западните медии маневрите са определени като най-представителните след края на Студената война. Общо в тях се планира да се включат 37 хиляди военнослужещи. Освен това 20 хиляди от тях ще бъдат военни от американската армия. Ученията бяха наречени "Защитникът на Европа". Според представителя на американския щаб в Европа генерал Флин, ученията ще бъдат „чудесна възможност да насочим силите си за подобряване на сигурността на нашите съюзници, включително и в спорните региони“. Предвижда се прехвърлянето на американските войски в пристанищата на Германия и Полша, откъдето те ще трябва да бъдат разсредоточени на огромна територия за провеждане на маневрите. Тя включва Полша и Германия, както и балтийските страни, Грузия, според някои данни България и Румъния. Вниманието на анализаторите е привлечено върху изявлението за „оспорваните територии“. Например Грузия, която НАТО се опитва да определи географски „заедно“ с Абхазия и Южна Осетия. Важно е също така да се отбележи, че американците планират да поемат прехвърлянето на тежкото оборудване в Източна Европа, включително и в Грузия. Това са танкове, самоходни гаубици, бронетранспортьори и др. Експертите в същото време говорят за "ахилесовата пета" на маневрите на НАТО. Тя се определя от следното: планираните за участие в ученията 37 хиляди военнослужещи ще трябва да се разпръснат от командването им върху гигантски райони: от германските пристанища в Северна Европа до грузинските черноморски територии. Това е "само" над милион квадратни километра суша. По очевидни причини основната роля ще играе американският военен контингент, който ще бъде, така да се каже, „добавен на части“ към местните контингенти - контингентите на Грузия, Литва, Латвия, Полша, Естония и т.н. Ако тези учения са разработка на военни мерки срещу Русия, тогава НАТО трябва да разбере, че руските въоръжени сили в случай на истински военни действия няма да стоят бездейни и да гледат как американците разтоварват оборудване и персонал в пристанищата в Балтийско и Черно море. По същество ученията на НАТО могат да се сведат само до едно "предполoжение": "Русия ще даде възможност на американските войски да се десантират и по-нататък по сушата на различни групи да се придвижат до местата за маневрите“. Ако се съсредоточи
голям брой тежко оборудване в балтийските държави, ще има проблеми с транспортната инфраструктура, включително с мостовете, които, както се оказва, не могат да издържат танковете Abrams. По-нататък основните сили (10-15 хиляди военнослужещи) ще се пръснат из огромни територии, което априори не дава възможност за формиране на "ударен юмрук". Самите САЩ твърдят, че през последните десетилетия, ученията им са сведени до маневри в ограничена зона, на един или два полигона. Последните учения в Северна Европа показаха, че съгласуваността между многообразните подразделения се оказа изключително трудна задача за изпълнение. Освен това в германския парламент фракцията на левицата предложи изцяло да се затворят германските пристанища за десантиране на американските войски и в същото време да се откаже участие в маневри, които "са ехо от студената война".
Източник на информацията https://topwar.ru
Илюстрация от Facebook / US Army
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 10 окт 2019, 13:46
   
  1
   
  0

  "Русия ще даде възможност на американските войски да се десантират и по-нататък по сушата на различни групи да се придвижат до местата за маневрите“

  Няма страшно! Русия е огромна страна. Важно е да се разбере, къде ще я нападнат с тези "стари железа" и да се установят там дивизиони "Солнцепек"...
  Щом вече са тръгнали да пресичат руските граници, ги изгаряте с термобарични снаряди... Гори и техниката и хората...

  Звъните на дъртаците във Вашингтон и им казвате веднага да се изтеглят, иначе абсолютен апокалипсис!
  Ако няма реакция, веднага изстрелвате стратегически ракети към Пентагона, Ню Йорк, Сан Франциско...
  "Посейдоните" атакуват от двете страни САЩ, по американските океански граници с по 100 Мегатона и само за определени минути САЩ са нищо!
  За всеки случай ще дойдат и "Сарматите" - новите "Сатани", за по-сигурно, че от САЩ може да остане все пак нещо :)!!!

  Нереално?

  Един път САЩ/Натото, ако е нападнало Русия, то е ясно, че рано или късно ще се стигне до най-страшното - абсолютното унищожение! За какво да се чака тогава от страна на Русия? Нея са я нападнали! САЩ са центърът, предизвикал тези нападения. И ако чакат, само ще стане по-зле за самата Русия!

  Еми Путин ви предупреждава многократно, разни клубове Валдай и т.н.. ви каза, какво ще стане, ако не се откажете да воювате с тях!
  Все още не е късно и телетата в Европа най-после да разберат, че САЩ са идиоти, нямат грам мозък в главите си и няма смисъл заради тях да загинем всички!

  Ето, немците най-после "схванаха", накъде отиват работите...
  "...в германския парламент фракцията на левицата предложи изцяло да се затворят германските пристанища за десантиране на американските войски и в същото време да се откаже участие в маневри..." НО никой не слуша и там "левицата"..

  За какво "сдържане" има смисъл да се умре?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка