Армията дава не само заплата, но и възможности за развитие

Pan.bg 14 окт 2019 | 14:20 views (1549) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

image

Армията не просто дава заплати, а и възможности за личностно развитие. Това заяви началникът на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов по време на гостуването на кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник” в Силистра. Той поясни, че службата във въоръжените сили възпитава и развива добродетели, умения, навици и качества като способности за работа в екип, отговорност и коректност. За тях няма училище и дипломи, те просто се възпитават в институции като армията.

image

В сряда кампанията „Бъди войник” стигна и до столицата на кайсиите и каисиевата ракия на брега на река Дунав. Събитието бе старателно подготвено от Министерството на отбраната и община Силистра и поне за ден избута на заден план кампанията за местните избори, които са в края на месеца. От ранния следобед на централния градски площад започнаха да прииждат младежи, техните родители и дори дядовци и баби, които за пръв път виждаха присъствие на армията в техния град. Само час-два по-късно поне половината девойки, а и част от момчетата от горните класове вече кръстосваха площада с
лица, нашарени в маскировъчни цветове
За това се погрижиха войниците, които представиха изкуството на камуфлажа. „Ама то сега има ли армия?” – провикна се на влизане в района с информационните щандове мъж с вид на млад пенсионер, който оживено споделяше спомени за войнишката си служба със свой авер на същата възраст.
В Силистра военни поделения няма от поне половин век. Това се дължи на географията и на военно-стратегическата обстановка в района на крайграничния град. По времето на комунистическото управление България и Румъния поне формално бяха съюзници в Организацията на Варшавския договор, а сега нашите две страни споделят общото членство в НАТО и са в отлични отношения.

image

Така че първото предизвикателство пред младите силистренци, изявили желание да служат в Българската армия, е необходимостта да напуснат родното си място. Най-близките военни поделения са в Шумен и във Варна, където са разположени части на Военноморския флот. Но за да потеглят натам, младежите първо трябва да научат за възможностите, които им предлага службата в армията, и да ги оценят. Рекламната кампания на Министерството на отбраната им даде тази възможност.
На площада в Силистра със свои щандове се представиха Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Служба „Военна полиция”, Националната гвардейска част, Централното военно окръжие. За бъдещите кандидати за офицери най-интересни бяха щандовете на Националния военен университет „Васил Левски” и на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, където можеха да получат подробни разяснения за приема и обучението във висшите военни училища.

Както винаги, най-голям интерес предизвикаха въоръжението и техниката, подредени в близост до информационните щандове. Оръжията и оборудването бяха предоставени от Сухопътни войски, 68-а бригада Специални сили и Служба „Военна полиция”. Българските традиции в областта на въоръжението пък бяха представени от богатата лична колекция на русенеца Цветан Радулов, който ръководи сдружението за военно-патриотично възпитание „Приказка за България”.
Истинско въодушевление сред събралите се на площада стотици силистренци обаче предизвикаха демонстрациите на военно майсторство. Първо бе показано обезвреждане на терористи, завзели автобус с ученици. Последва спускане на командоси с въже от покрива на сградата на общината и проникване в нея с щурм. Черешката на тортата обаче поднесоха бойците от специалните сили, които първо демонстрираха различни техники на ръкопашен бой, а после чупиха с голи ръце керемиди, тухли и дори речни камъни. Умения, на които би завидял и премиерът Бойко Борисов, който наскоро трябваше да направи демонстративно счупване на дъска, за да получи почетния девети дан по таекуондо по време на посещението си в Южна Корея.

В добавка към демонстрациите на бойна техника и умения, дойдоха и думите на бригаден генерал Николай Караиванов, който описа реалната ситуация в Българската армия и същевременно насърчи бъдещите войници. Той подчерта, че целта на армейския десант в Силистра е не само да бъде представена кампанията „Бъди войник”, но и самата армия – хората да могат да я „пипнат”, да я видят, да се уверят, че я има. Бригадният генерал поясни, че през последните години Въоръжените сили са претърпели две важни промени. Първо, армията стана кадрова, което означава, че се къса връзката й със семействата – все пак наборната военна служба предполагаше, че момчетата от почти всяко семейство ще служат и ще разкажат на близките си за воинския ред и бит.

image

На второ място, армията се сви в чисто териториален план, тя напуска много гарнизони и вече не е толкова видима. „Но Българската армия е сериозна сила, жива е, поддържа техниката в идеално състояние, води постоянни тренировки” – каза с гордост бригаден генерал Караиванов като още веднъж подчерта радващата тенденция в последно време да имаме повече новопостъпили войници, отколкото напускащи редовете на армията. Въпреки това в момента некомплектът в Сухопътни войски е около 2000 души.
Присъстващите журналисти обаче поставиха ребром въпроса за кадровия недостиг в армията – колко все пак е заплатата на един новопостъпил професионален войник? Бригаден генерал Караиванов даде пример със своя шофьор, който има 5 години служба и заплатата му заедно с добавките е 900 лева. Войникът обаче получава и униформено облекло, с което прекарва по-голяма част от деня, и добро безплатно медицинско обслужване. Освен това всички пенсионни и здравни осигуровки на бойците се поемат от държавата и затова тяхната нетна заплата не е много по-различна от брутната – нещо, с което заетите в частния сектор не могат да се похвалят.

image

Но службата в армията не опира само до пари. „Аз вярвам, че младите хора се вълнуват от приключения. Елате при нас, ще изживеем приключението заедно” – призова бригадният генерал.
От Силистренското военно окръжие, което е втора степен и е подчинено на Русенското, споделиха, че в момента има обявен набор на 100 матроси за флота, а също и за офицерски и сержантски длъжности, изискващи по-специфична квалификация и образование. Заинтересованите кандидати могат да подадат документи във Военното окръжие и след това да преминат прегледи във Военномедицинска академия в София и филиала й във Варна. Медицинските критерии за военна служба са високи и за съжаление доста от кандидатите не отговарят на тях – има много случаи на астигматизъм и високо кръвно налягане, споделиха експертите от Военното окръжие. Кандидат-войници трябва да имат и чисто съдебно минало, което също е проблем за някои от тях. Разбира се – задължителна е и дипломата за завършено средно образование.

Информационният десант на Министерството на отбраната в Силистра завърши с впечатляващ концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и на Представителния духов оркестър на ВМС. Пригласяха им местни изпълнители – гайдарски групи „Школа Великов” и „Чавдарчета”, вокална формация „До ре ми” и фолклорен ансамбъл „Добруджа”. Такова културно събитие в тихото провинциално градче вероятно не е имало от години. Залата на местния театър бе препълнена, имаше и правостоящи. И шоуто си заслужаваше. Та кога друг път силистренци ще могат да чуят Орлин Горанов и красивите певици на военния ансамбъл? Своебразна рамка на концерта бяха химнът „Мила Родино” песента „Моя страна, моя България”. А когато започна изпълнението на марша „Велик е нашият войник” чух от редицата зад мен някой да припява тихо, но ентусиазирано. Обърнах се и видях младия пенсионер, който три часа преди това питаше дали днес има армия. Явно си бе отговорил на въпроса.

Дронове и лодка приковаха вниманието в Добрич

Освен с предвидимо кариерно развитие и житейска сигурност службата във Военноморските сили изкушава и с предизвикателства, които цивилните професии не могат да предложат. Матросите плуват под вода, скачат с парашути, плават в далечни морета, работят в динамична международна среда. Това каза в Добрич командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов, който участва за пръв път в кампанията на Министерството на отбраната „Бъди войник”.
В момента тече конкурс за 100 щатни места във ВМС като до сега са приети документите на 107 кандидати, а тези на още 19 се обработват. Крайният срок е 18 октомври. Седем от желаещите да станат матроси са от Добрич, съобщи контраадмирал Михайлов като допълни, че ВМС традиционно разчитат на кадри от Добрич и Добричка област.
През тази пролет е имало аналогичен конкурс за 100 места във военния флот като са се явили 139 кандидати, а от тях одобрени за служба са 68 души. Като цяло след началото на кампанията „Бъди войник” и ВМС отчитат положителна тенденция броят на желаещите да станат матроси да е по-голям от обявените места. 850 лева е основната стартова заплата на бойците от ВМС, но заедно с добавките тя достига 950 лв. Първоначалният договор е за три години. За някои специфични позиции флотът осигурява и безплатно обучение по английски.
Контраадмирал Михайлов отбеляза, че целта на кампанията „Бъди войник” в Добрич е не само да рекламира военната професия, но и да подпомогне патриотичното възпитание на младежта и да даде възможност на гражданството да се докосне до армията.
Иначе и в Добрич информационната борса на Министерството на отбраната премина при голям интерес, особено сред младите хора. Те разглеждаха с любопитство дроновете на Военноморското училище и лодката на Военноморските сили, снимаха се с бойците и с различни оръжия. Както и в другите градове, така и в Добрич, възхищение и овации събраха момчетата от Специалните сили с техните демонстрации на бойни техники.
Градусът на настроените се вдигна от шествието на Представителния духов оркестър на ВМС и местните мажоретки от средното училище по изкуствата „Св. Климент Охридски”. Чудесен завършек на армейския десант в Добруджа бе концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, оркестърът на ВМС и самодейни състави от Добрич. Накрая всичко бе озарено от светлините на зарята.
За разлика от крайдунавските градове, Добрич има стабилна икономическа база и тенденцията за намаляване на населението е на път да се пречупи. В града има доста млади хора и въпреки ниската безработица някои от тях сигурно ще се замислят за перспективите, които дава службата в армията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка