В Лакатник откриха паметник на загиналите във войните

Pan.bg 15 окт 2019 | 11:40 views (390) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

На празника на църквата си „Св. Петка“ с. Лакатник се сдоби с красив паметник-чешма на загиналите в Първата и Втората световна война. На него са изписани имената на 31 воини от Лакатник и Губислав. Той е непосредствено до 104-годишния паметник на загиналите през Балканската и Междусъюзническа война. Непосредствено до новия паметник е поставена зенитна установка С-60.

В церемонията по откриването с участието на гвардейци се включиха народният представител Юлиян Ангелов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, командирът на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев, командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник от запаса Манол Тенчев, главният експерт от дирекцията Радослав Симеонов, заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски и членът на ИБ на СВВБ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Сред домакините бяха заместник-областният управител на Софийска област Николай Борисов, заместник-кметът на Община Своге Илия Богданов, секретарят на Общината Даниела Докова, председателят на Общинската организация на СОСЗР капитан от запаса Цветан Ангелов и ВРИД кмет на с. Гара Лакатник Лорета Димитрова, като и десетки жители на Лакатник.

Паметникът бе осветен от отец Константин Папазов. Кметът Лорета Димитрова посочи, че паметникът е изграден изцяло със средства на Миинистерството на отбраната. Тя благодари на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за успешното родолюбиво начинание. Отбеляза и конкретния принос на старшина Валери Савов от Коменданството на МО. Приветствен адрес от името на министъра прочете г-н Налбантов.

Със заповед на министъра на отбраната с юбилеен медал „100 години Първа световна война“ бяха удостоени заместник-областинят управител Николай Борисов, кметът на селото Лорета Димитрова и Евтим Евтимов, а редник от запаса Венцислав Благоев – с „Бинокъл Б8x30“. Заповедите прочете полк. Тенчев, а отличията връчи Илия Налбантов. Венцислав Благоев е скулптурът, изградил паметника-чешма. Негово дело са още военните паметници в селата Заселе, Дружево, Миланово, старият паметник в Лакатник, бюстът на майор Томпсън в Батулия и др. Иво Антонов връчи юбилеен медал "100 години Първа световна война" на заместник-кмета на Община Своге Илия Богданов.

Церемонията води Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. В нея се включиха още квартет „Армейска песен“
и фолклорна формация на деца от с. Лакатник. Празникът продължи в двора на църквата с курбан, подовен от жителите на Лакатник.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка