САЩ харчат милиарди за разработка на системи за прихващане на хиперзвуково оръжие

Pan.bg 16 окт 2019 | 18:22 views (393) commentaries(0)
img
През последните две години хиперзвуковите оръжия се превърнаха в най-често споменавания тип нови модерни оръжия, високата му ефективност при преодоляване на системите за ПВО и адаптивността на платформата предизвикват безпокойство във всички страни. Може да се каже, че в близко бъдеще няма да има системи за ПВО, способни ефективно да прихващат хиперзвукови оръжия.
САЩ наистина постигнаха впечатляващи успехи в разработката на хиперзвукови оръжия, всъщност те заемат водеща позиция в света, но основните им съперници - Русия и Китай, също не отстъпват в тази област и дори напредват по отношение на практическото им приложение. Това предизвиква изключително безпокойство в Америка, която дълго време поддържаше лидерството си в тази технологична индустрия.
Съществува една противоречива реалност: от една страна, САЩ увеличават инвестициите в разработването на хиперзвукови ракети, а от друга, са принудени да разработят и средства за защита срещу такива оръжия. През януари тази година Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ (MDA) представи на Конгреса доклад за приоритетни програми без финансиране, включително 11 проекта на обща стойност 1.9 млрд. US$, включително 108 млн. US$ в разработката и създаването на космически сензори, които проследяват хиперзвукови и балистични ракети.
MDA предложи проект за създаване на отбранителни структури за противодействие на хиперзвукови оръжия. Агенцията вече е сключила договори за провеждане на предварителни изследвания и разработка на системи за прихващане на хиперзвуково оръжие с трите най-големи компании в своята сфера: Lockheed Martin, Boeing и Raytheon. За целта Агенцията предостави и техническа поддръжка, включваща нови прехващачи, многостепенни двигатели, сензори, системи за командно управление и много други.

The Diplomat
Снимка: © The Diplomat
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка