Министър Каракачанов: Некомплектът в армията може да бъде преодолян за около 5 - 6 години

Pan.bg 18 окт 2019 | 12:38 views (417) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Команидрът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев е първият носител на новоучреденrя юбилеен медал „75 години Втора световна война“. Той му бе връчен вчера в навечерието на Деня на военнrя парашутист – 18 октомври. Ние постоянно поддържаме нивото на нашите военнослужещи с учения и тренировки в страната и извън нея. Само по този начин може да бъдем сред най-добрите, каза той. В Пловдив информационната кампания „Бъди войник“ се сля с отбелязването на Деня на военния парашутист от Българската армия и Празника на Военновъздушните сили.

Армията е гарантът за съществуването на нашата държава. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си пред пловдивската общественост преди концерта на кампанията „Бъди войник“ днес, съобщава Пресцентърът на МО. „Сигурността лежи на раменете на мъжете и жените с униформа“, подчерта още министър Каракачанов.

„В историята завинаги остава заслугата на всеки един български воин, който честно и доблестно е служил на Майка България. Всичко останало е преходно“, каза още той.

„Преди повече от година и половина започнахме да обсъждаме инициативата „Бъди войник“, с която да представим армията пред обществото. Защото аз видях, че въпреки неудобства, трудности, ниски възнаграждения, хората, които са се обрекли на Отечеството, си изпълняват задълженията честно и съвестно. Затова обсъждаме и такива заслужени промени като по-доброто възнаграждение на военнослужещите и за трета година то ще се увеличи. Но важно беше и друго: да извадим армията пред обществото. С кампанията искахме да покажем, че това което искаме, нова техника, по-високи заплати, средства за подготовка, не е приумица, а необходимост. С „Бъди войник“ искахме хората да усетят, че армията е до тях“, каза министър Каракачанов. По думите му, връзката между народ и армия никога не е губена, но в последните години много хора не са имали пряк досег с нея. „Искаме да покажем, че няма просперираща и модерна държава, която да няма модерна и боеспособна армия“, заяви той.

„Всичко, което правим, е с минимални средства и е успешно благодарение на добрата организация на Щаба на отбраната, формированията по места, военните окръжия. За медии и реклама сме дали нула лева“, посочи министър Каракачанов в словото си преди концерта.

Министър Каракачанов благодари на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев за подкрепата, която оказва на кампанията за популяризиране
на военната професия и посочи, че тя ще продължи и догодина.

В Пловдив информационната кампания се сля с отбелязването на Деня на военния парашутист от Българската армия и Празника на Военновъздушните сили. Това направи всички събития много динамични, зрелищни, емоционални, даде възможност на участващите в тях военнослужещи да покажат най-доброто от себе си пред многобройна, развълнувана публика. Хиляди граждани и гости станаха свидетели на атрактивна въздушна демонстрация и демонстрация на способности на Специалните сили. Паралелно с информационната борса и показа на техника и оборудване се състоя и показ на изпълнението на различни видове задачи от подготовката и професионалните задължения на военнослужещите. Много ученици от училища от съседни населени места също се запознаха с възможностите на военната професия, видовете длъжности и актуалните конкурси във Въоръжените сили.

Традиционният концерт на кампанията „Бъди войник“ започна с награждаване на военнослужещи от запаса и резерва по случай Деня на военния парашутист от Българската армия от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

„Освен кампанията „Бъди войник“ разчитаме и на социалния пакет, и на модернизацията на армията. Всичко това ще направи професията по-привлекателна“, посочи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев пред журналисти. По думите му до края на годината се очаква да бъдат назначени общо около 800 военнослужещи. Некомплектът в армията може да бъде преодолян за около 5 - 6 години, счита той.

„Нашата професия е изпълнена с много предизвикателства и адреналин“, каза командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев пред журналисти. Той посочи, че при тях некомплектът е сравнително малък. „Ние постоянно поддържаме нивото на нашите военнослужещи с учения и тренировки в страната и извън нея. Само по този начин може да бъдем сред най-добрите“, допълни бригаден генерал Явор Матеев. „Специалните сили правят всичко възможно с това, с което разполагат, да служат достойно и отговорно на нашата Родина“, каза още командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев по повод Деня на военния парашутист, който се отбелязва на 18 октомври.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди командира на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев с юбилеен медал за 75 години от края на Втората световна война. Наградата се връчва за принос към отбраната и сигурността на страната и висок професионализъм. „Специалните сили се утвърдиха като едно от елитните ни формирования. Поздравявам целия личен състав на Специалните сили за службата в защита на териториалната цялост и суверенитета на Родината“, каза в приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Военното ръководство на Министерството на отбраната оценява високо както порива да пазите корените си, така и стремежа към развитие – изразен през тази година в създаването на нова организационна структура за командване и управление на специалните операции – а именно Съвместно командване на специалните операции.“ Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в своето приветствие по повод Деня на военния парашутист.

От министъра на отбраната и от името на началника на отбраната бяха връчени награди и на военнослужещи за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и професионално изпълнение на служебните задължения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка