Страцин 2019 г.: Част 1 Сбъдната мечта - паметна плоча за загиналите в боевете край Страцин (Северна Македония) (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 21 окт 2019 | 15:11 views (3824) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
Страцин-СофияНа 20 октомври 2019 г. на позициите край село Страцин (Северна Македония) се проведе възпомонателна церемония за почитане на паметта на загиналите преди 75 години в боевете край селото и височината Стражин български войни от Парашутната дружина и 9-и пехотен Пловдски полк. Церемнонията бе организирана от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” на МО на Република България. В нея взеха участие Иво Антонов, директор на дирекцията; бр. ген. Явор Матеев, командир на Силите за специални операции; о.з. полк. Манол Тенчев, началник на отдел „Войнишки паметници“ в дирекцията; о.з. ген. Златан Стойков, председател на ЦС на СОСЗР; доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България; капитан Атанас Илев, председател на Съюза на възпитаниците на военните на НВ училища, ШЗО и родолюбиво войнство и гражданство; Съюза на парашутистите в България; представителен взвод от 68-а бригада „Специални сили“; тръбач от Националната гвардейска част; Ангел Ангелов, посланик на България в Северна Македония, подполк. Пламен Николов, аташе по отбраната на България в Скопие; майор Росен Янев, помощник-военен аташе; кмета на община Кюстендил, кмета на община Кратово, представители на Съюза на запасните офицери на Северна Македония; ветерани, участвали в бойните действия по тези места; представители на Национално дружество „Традиция“, които представиха униформи на пехотните и парашутните части на българската армия от 1944 г.; ученици от спортното училище на ЦСКА „ген. Владимир Стойчев“; граждани на България и Северна Македония.

Църковно-военният ритуал се проведе на мястото на историческите сражения край с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония. Ритуалът започна с посрещане на бр. ген. Явор Матеев, който прие строя на почетния взвод.

image
В стъпително си слово Иво Антонов отбеляза, че "Тазгодишната церемония е по-особена, защото се навършват 75 години от подвига на българските войни, които с цената на кръвта и живота си дадоха възможност на Първа българска армия да продължи пътя си за освобождението на тези земи от германските окупатори и особено вълнуващо е, че в нея участват и част от останалите живи герои от онези паметни боеве".

След това бр. ген. Явор Матеев и доц. д-р Иван Сечанов откриха паметната плоча в памет на загиналите български герои. Военнослужещите
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
от 68-а бригада „Специални сили“ отдадоха военни почести в знак на преклонение пред подвига на загиналите български воини. От името на министър на отбраната, от името на ЩО, СКС, СВ, СОСЗР, СВВБ, ВНВУШЗОРГИВ, от Съюза на запасните офицери на Северна Македония, от името на общини в България и Северна Македноия бяха поднесени венци и цветя пред новопоставената паметната плоча на героите. След това представители на Македонската православна църква отслужиха заупокойна молитва за загиналите.

image
След нея доц. д-р Иван Сечанов признесе слово в което заяви: „Днес е много вълнуващ ден за нас ветераните от Втората световна война. Открихме плоча в памет на загиналите в боевете при Стражин и Страцин. Така отдаваме, макар и малко признание, на тези които не пожалиха живота си за да спрат хитлеристките войски, които бяха тръгнали да стават господари на целия свят, да изтребят славянските народи, както и другите народи. С плочата отбелязваме и една друга славна годишнина - на 18 октомври 1944 г. е първото бойно кръщение славната Парашутна дружина. Нейните наследници, военнослужещите от 68- Бригада „Специални сили“ заедно с командира си бр. ген. Явор Матеев, са тук, сред нас. Благодарим им, че са с нас тук. Ние сме на мястото, където са водили боеве Парашутната дружина и моята 9-а гвардейска пехотна дружина от състава на 9-и Пловдивски пехотен полк. Парашутната дружина проявява чудеса от храброст в боевете с противника и, независимо от жертвите, овладява ключовите германски позиции при Стражин и Страцин и принуждава германското командване да ги напусне. В тези боеве загива и помощник-командирът на Парашутната дружини Димитър Захариев. Същата нощ, нашата 9-а гвардейска дружина бе придвижена по спешност към Страцин и Стражин. Рано сутринта атакувахме германските позиции, преминавайки пред телата на убитите парашутисти. В боевете за овладяване на Деве бир, Крива паланка, Стражин и Страцин 9-а гвардейска дружина даде 34 убити и 62 ранени, а до края на Първата фаза на Отечествената война, която за нас приключи в Скопие, дадохме от нашата дружина 52 убити и 142 ранени. От името на организаторите на това поклонение пред паметта на загиналите и от името на всички присъстващи да благодарим на любезните домакини, братята македонци, които ни помогнаха да реализираме това наше мероприятие. Просперитета на нашите два братски народа зависи от искреното разбирателство, дружба и взаимно уважение.
Драги приятели, аз отидох на фронта като доброволец, неслужил в армията, с пълното съзнание, че рискувам живота си. Отидох на фронта не за пари и не за власт, а дълбоко убеден във вярата за по-добър живот на всички хора. Всички присъстващи днес тук сме късметлии, че живеем 75 години в мир. Войната е масова смърт и инвалидност, тотална материална и морална разруха. Няма нищо по-хубаво от мирното съжителство, разбирателство и взаимопомощ между хората, народите и държавите. В името на това дадоха живота си тези, чийто памет почитаме днес. Нека никога не забравим тях и техния завет“.

image
Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов заяви: „Горд съм не само от броя присъстващите днес хора за отбелязване на 75-а годишнина от боевете при Страцин, а от това че присъстват представители от всички поколения - от ветераните до учениците, което показва, че за България никой не е забравен и нищо не е забравено. Не са забравени нито мъртвите, които дадохме тук, нито ветераните, които продължават да са нашата гордост. Съвсем скоро Македония ще е член на НАТО и ние трябва да бъдат добри съюзници. Това означава че двете държави трябва да се отворят една към друга, армиите ни трябва да си сътрудничат повече. Това място къде сме в момента е символно и вярвам, че догодина за 76-а годишнина то може да бъде значително по-облагородено и противотанковите ежове вместо символ на напрежението да станат мост между двете държави".

image
Кметът на община Кратово Люпчо Бояджиев заяви: „Самото честване на боевете довели до освобождаването на тази територия е свидетелство за добрите отношения между нашите два народа. Моето намерение като ръководител на община Кратово е да продължим тази традиция и тази граница да не ни разделя, а общуването между двата народа да е непосредствено, без пречки и прегради. Да отбелязваме заедно традициите. Днешният ритуал е много силно доказателство за това за което говори почитаемият ветеран, че всички ние сме щастливци, че живеем 75 години в мир. Свободата и мирът са най-ценното нещо за хората и трябва да ги помним и ценим. Трябва да научим младите, че войната е нещо страшно, че носи разруха и смърт. Хората положили костите си тук са имали своите идеали и са загинали, за да сме свободни ние днес и да живеем в мир. Ето защо те трябва да бъдат почитани. В антихитлеристката коалиция Народоосвободителните отряди на Югославия и по-специално тези в Македония, си сътрудничеха с българските антихитлеристки единици и това е добър пример. Нека са вечни свободата и мира в Македония и България, да е вечно приятелството между народите. Вече разговаряхме с българските представители това място да бъде облагородено и да бъде знак за паметта към героите от България и Македония“.

В прочувствена реч командирът на Силите за специални операции бр. ген. Явор Матеев отбеляза, че днес се чества 75-а годишнина от началото на бойния път на Парашутната дружина, която е формированието на българската армия дало над 50% жертви, убити и ранени, по време на Втората световна война. Генерал Матеев подчерта, че българската армия никога не е била политическа оцветена, а е служила на своя народ. В заключение той призова българския и македонския народ да помнят общата си военна история, да си партнират и заедно да се борят за една по-добра и благоденстваща Европа.

(СЛЕДВА)

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Страцин 2019 г.: Част 1 Сбъдната мечта - паметна плоча за загиналите в боевете край Страцин (Северна Македония) (ГОЛЯМА ЕКСКЛУЗИВНА ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 2/25 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка