Еспър е в Багдад, обсъжда американските войски, придвижвани от Сирия към Ирак

Pan.bg 23 окт 2019 | 13:51 views (268) commentaries(0)
img
news.bg


Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър пристигна в Багдад, след хаос по границата между Турция и Сирия, а иракските лидери са притеснени от съобщения, че САЩ може да искат да увеличат броя на войските, базирани в Ирак, поне временно, съобщава АП.

Срещите на Еспър в иракското министерство на отбраната са ден, след като иракските военни заявиха, че американските войски, напускащи Североизточна Сирия, нямат разрешение да останат в Ирак.

Изявлението на Ирак изглежда противоречи на Еспър, който каза, че всички американски войски, които напускат Сирия, ще отидат в Западен Ирак и че военните ще продължат да провеждат операции срещу ДАЕШ.

По-късно той добави, че войските ще бъдат там временно, докато успеят да се приберат у дома, но не е определен срок.

Еспър коментира днес, че САЩ не планират да оставят тези войски в Ирак "временно" и че планира да разговаря с иракските лидери по въпроса.

Еспър заяви, че войските, влизащи в Ирак, ще имат две мисии, една за подпомагане на защитата на Ирак срещу възраждане на ДАЕШ и друга за наблюдение и изпълнение на мисия за борба с ДАЕШ.

В момента САЩ разполагат с над 5000 американски сили в Ирак, съгласно споразумение между двете държави. САЩ изтегли войските си от Ирак през 2011 г., когато бойните операции там приключиха, но те влязоха отново, след като ДАЕШ започна да превзема големи части на страната през 2014 година.

Броят на американските сили в Ирак остава малък поради политическата чувствителност в страната, след годините, в които някои иракчани смятат за американска окупация по време на войната, която започна през 2003 г.

Иракските лидери може да се съгласят, но се притесняват, че гражданите няма да харесат присъствието на САЩ.

Американските войски в Сирия се бориха пет години заедно с ръководените от кюрдски сили в североизточната част на Сирия и успяха да свалят управлението на бойците от ДАЕШ - с цената на живота на хиляди кюрдски бойци.

Съгласно новото споразумение голяма част от тази територия ще бъде предадена на американските съперници.

Най-големите победители са Турция и Русия. Турция ще получи контрол върху областите на сирийската граница, превзети при нашествието си, докато турските, руските и сирийските правителствени сили ще контролират останалата част от граничния регион.

Бившите американски съюзници на САЩ, кюрдските бойци, се надяват Москва и Дамаск
да запазят част от сирийската кюрдска автономия в региона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка