Новият руски снайпер "Сталинград" стреля точно на 2 километра

Pan.bg 23 окт 2019 | 14:50 views (930) commentaries(1)
img
it.dir.bg


Винтовката е предназначена за Спецназ

В рамките на оръжейно изложение в Москва в началото на октомври руската оръжейна компания Lobaev Arms представи снайперската винтовка ТСВЛ-8 "Сталинград" със скъсена цев. Тя е разработена за спецчастите, които воюват с терористите в Сирия и в Близкия изток.

Винтовката попада за първи път в ръцете на спецназовците години по-рано в рамките на закрити изпитания на един от полигоните в предградията на Москва. Тогава тя е представена на военни, върнали се от командировка в Сирийската арабска република, като един от вариантите за подмяна на текущите винтовки (част от тях - чуждо производство).

"Задачата беше да се създаде оръжие за боеприпасите .338 Lapua Magnum, което да позволи с лекота да се поразяват цели на разстояние 1,5 км. Новата винтовка трябваше да е по-лека и по-къса от тези, които са на въоръжение, тъй като по време на бойни действие големите оръжия създават неудобство при десантирането с техника и при работа в тесни пространства", разказа пред Russia Beyond главният инженер на Lobaev Arms Юрий Синичкин.

В крайна сметка инженерите скъсяват цевта до 500 мм и намаляват разстоянието между нарезите в цевта, която изстрелва 300-грамовият куршум със скорост на полета, достигаща 1 км/с . Получава се винтовка с тегло малко над 5 кг, която може да поразява противника на дистанция от практически 2 км.

"Далечината на стрелбата зависи от навиците на стрелеца. Например, в Чечения момчетата поразиха "обект" с ТСЛВ-8 на разстояние 1740 м. Това никак не е зле, като се има предвид заявеното разстояние от 1,5 км", допълни главният инженер.

Конструкторите не разглеждат ТСВЛ-8 "Сталинград" като вариант за подмяна на остарелите пехотни снайперски винтовки СВД, които руското военно министерство планира да замени.

"Тя не подхожда за "търкаляне в калта" и открит бой на полето, а пехотата често работи в подобни условия. Това е оръжие, предназначено за спецназовците, които трябва за броени секунди да ликвидират врага от укритие", отбеляза Синичкин.

Компанията планира да продава винтовката и в чужбина, но за момента не разкрива към кои държави се е насочила.

"Можем да я продаваме на частни клиенти както в Азия, така и в НАТО. Клиентът сам трябва да реши въпроса с документите за износ от Русия", казват от завода.

Според инженерите от компанията "европейските" снайперски винтовки в лицето на
Steyr Mannlicher отстъпват на тяхното изделие по тегло. Те твърдят, че "Сталинград" има много по-малък откат в сравнение с конкурентите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borislavov 23 окт 2019, 18:00
   
  4
   
  0

  ЦИТАТ: "...която изстрелва 300-грамовият куршум със скорост на полета, достигаща 1 км/с...." Ако материалът е бил погледнат от човек, най-малкото служил войник, на последния щеше да направят впечатление тези 300 грама на КУРШУМА. Справката за парон .338 Lapua Magnum щеше да му каже, че куршумът тежи само 19,44 грама, а 300 грама е теглото на целия боеприпас. Началната скорост на куршума е 847 m/s. Но не е за пръв път за журналисти патрон и куршум да е все едно...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка