Бригаден генерал Явор Матеев: Службата в Специалните сили е преди всичко осъзнат дълг за служба на Родината

Pan.bg 24 окт 2019 | 03:47 views (359) commentaries(0)
img
Focus
Бригаден генерал Явор Матеев: Службата в Специалните сили е преди всичко осъзнат дълг за служба на Родината
Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Ген. Матеев, с какво свързваме 18 октомври, защо именно този ден е избран за празник на военния парашутист?
Явор Матеев: 18 октомври е първият боен ден на славната Парашутна дружина. Елитно формирование от състава на Първа българска армия, с което всъщност нашата войска участва във Втората световна война на страната на Антихитлеристката коалиция. На този ден на Парашутната дружина се възлага да атакува изключително укрепен хребет – Стражин. Силно укрепен във фортификационно отношение със сериозни части от страна на Вермахта. Неслучайно е поверена тази задача на Парашутната дружина, защото на нея по принцип са решили да й възлагат задачи на най-тежките направления за пробива. С цената на много жертви, на две атаки сутринта и следобед на 18 октомври 1944 г. дружината успява да изпълни тази задача и всъщност това е един ярък пример, че когато става въпрос за майка България, всякакви сантименти остават на заден план. Някои от тогавашните ръководители са смятали, че могат да имат някакви съмнения относно лоялността на дружината, защото цялата дружина била обучавана всъщност от инструктори на Вермахта в хитлеристка Германия. Но виждате, че когато става въпрос за България нашите първопроходци са си дали живота, за да изпълнят поставените задачи в интерес на родината. И точно поради тази причина първият боен ден със заповед на министъра на отбраната през 1994 г. вече, е обявен за Ден на военния парашутист от Българската армия. Това е причината тази дата да се избере. А иначе ние възприемаме тази дата и изобщо този ден като наш професионален празник разбира се, но и като ден, в който ние преди всичко отдаваме дълбока почит именно на тези загинали смели български мъже в тази първа битка и в следващите битки, в които участва дружината по време на нашето участие във Втората световна война. На всички останали десетки парашутисти, които след това по време на изминалите 75 г. от този ден насам загиват в изпълнение на служебните си задължения в мирно време. И разбира се и
това е дълбок поклон преди ония наши ветерани, които през всичките тези години с труда си правеха възможно българският военен парашутизъм, парашутно-десантните формирования, днешните сили за специални операции да продължават да съществуват и всъщност ние да сме това, което сме днес.
Водещ: Всъщност както и вие казахте – наследници на парашутната дружина са Силите за специални операции, също в наши дни толкова елитно формирование, колкото е била тогава Парашутната дружина. Какви качества трябва да притежава един военнослужещ, за да може да премине в редиците на спец частите?
Явор Матеев: Всеки, който желае да посвети себе си на служба на Специалните сили на Българската армия, трябва преди всичко страшно много да го иска и да го вярва това нещо. Защото нашата професия е изпълнена с много трудности, с много рискове, с много предизвикателства, лишения във всяко едно отношение – лишения в името на службата специалните сили, в името на защитата на родината. А като чисто физически качества разбира се, всеки трябва да притежава достатъчно смелост, разбира се в разумни граници. Да е упорит, да притежава отлична физическа подготовка, защото нашата професия е свързана с голямо физическо натоварване. Разбира се, няма как в нашата професия да не е необходимо и това човек да е всестранно развит, защото се изискват различни умения. Но преди всичко трябва да има осъзнат дълг за служба на родината.
Водещ: Само за физически качества ли говорим или е необходимо и нещо друго, тъй като знаем, че освен парашутните скокове има и други задачи, които спец подразделенията по принцип трябва да могат да изпълняват.
Явор Матеев: Разбира се, човек трябва да овладее по време на обучението си, и след това по време вече на службата си, на практическото натрупване на опит, много умения и навици. Аз това казах – това е комплекс от качества, но физическата подготовка трябва действително да бъде на много високо ниво и оттук натам вече достатъчно упоритост, достатъчно разумна смелост. И разбира се, при нас е много важно – човек да умее да бъде съсредоточен и прецизен, защото и най-малките детайли в нашата професия са от голямо значение.
Водещ: Откъде идва девизът: „Там, където другите не могат“?
Явор Матеев: Девизът идва от там, че действително, както вече говорихме, на Парашутната дружина й се възлагат задачи на най-тежките части. След това през годините така се получава, че в края на краищата затова сме и специални сили. Ние сме специални сили, защото сме сформирани, подбрани, готвим се, екипирани сме, изпълняваме задачи по строго специфичен специален начин, различен от този на конвенционалните. Точно тук характерът на задачите е специфичен, по принцип не във възможностите на останалите. Затова и идва девизът: „Там, където другите не могат“. Ние сме свикнали първи по правило да ни пращат да изпълняваме задачи там, където има критична обстановка, и последни да се връщаме в изпълнение на такива задачи.
Водещ: По време на мироопазващата операция в Ирак, в която и Българската армия участваше със свой контингент, загинаха общо 13 военнослужещи от Българската армия. Колко от тях бяха от Специалните сили? При какви обстоятелства се случи това?
Явор Матеев: Ние, в продължение на няколко години участвахме с наши военнослужещи и контингенти и в тази операция, и в последващи операции, в които участва Българската армия зад граница, и в момента участваме мисии и операции зад граница. Конкретно в Ирак изпълнявахме различни задачи в продължение на няколко години. По време на цялото ни участие в Ирак ние загубихме четирима наши бойци при различни инциденти или атаки, които се случиха там, и също имахме ранени наши другари, но слава Богу, те се възстановиха и са добре, и след това продължиха и службата и живота си нормално. За тези четирима военнослужещи, вие знаете, че ние от тогава до ден-днешен се стремим да не ги забравяме, винаги сме на местата, където са погребани в родните им места и се опитваме най-малкото, което можем да направим, да почитаме тяхната памет. Мога да ви кажа, че някои от роднините на тези военнослужещи са заедно с нас, работят при нас, работят в нашите формирования, връзката никога не е прекъсната. Така че и до ден днешен са с нас и в радост, и при други случаи. И вчера на празника са били заедно роднините, наследниците, братята и сестрите с нас, така че ние се стремим да поддържаме силна връзката. Смятам, че това е важно и за нас, важно и за роднините и наследниците на тези наши другари.
Водещ: А предвид на всички рискове, които изброихме към този момент, имате ли проблем с набирането на кадри?
Явор Матеев: Всички имат проблем с набирането на военнослужещи, независимо в кой вид въоръжени сили, в коя сфера на отбраната е това, защото просто виждате, че през последните години такива са обективните условия в страната, че поради едни или други причини професията не е чак толкова атрактивна, или младите хора като цяло не са толкова много на брой тези, които биха желали да постъпят в редовете на Българската армия. По отношение на това как и по какъв начин ние набираме военнослужещи, правим го като всички останали – основно цивилни граждани посредством конкурси. Разбира се, при нас подборът е доста по-сериозен, най-малкото поради това, че медицинските тестове, медицинските изпити, които трябва да бъдат покрити, психологическите изследвания и т.н. са много по-сериозни, отколкото за войници за конвенционалните сили, и след това физическите изпити вече, по физическа подготовка също са доста по-сериозни. Така че тук стандартът е по-голям, което по принцип предполага и по-високо ниво на подготовка на желаещите да постъпят при нас, за да могат да прескочат тази бариера. Факт е обаче, че ние посредством сериозна агитационна дейност, посредством това, че успяваме да покажем наистина какво сме за общество, какво можем, какво правим, да рекламираме по някакъв начин нашата професия, мога да кажа, че се радваме на сериозен в сравнение с много други специалности интерес. И общо взето, нивото на окомплектоване на Специалните сили е доста високо – над 85%, което за бойни формирования при сегашните условия е един доста добър процент. Разбира се, има какво да се желае още. И пак казвам, най-големият проблем се явява преминаването на тези критерии и тестове, за които казах, иначе кандидати имаме достатъчно спрямо позициите, които сме обявили. И се радвам на това, че все пак младите хора продължават да търсят много от тях адреналина, риска, предизвикателството във военната професия, това да служат на Родината преди това колко пари получават. И това е и нещото, което смятам, че повечето ги води да избират пътя да служат в Специалните сили.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка