Финландия получи финалната партида от ОБТ Leopard 2A6FIN

Pan.bg 08 ное 2019 | 14:11 views (531) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

Финландската армия обяви на 25 октомври 2019 г., че е получила последния от 100-те ОБТ Leopard 2A6FIN, които бяха поръчаните от Холандия като Leopard 2A6NL през 2014 г. и впоследствие модернизирани до ниво Leopard 2A6FIN. Танковете са получени в пристанището Вуосаари на 25 октомври. Заедно с наличните Leopard 2A4, Leopard 2A6FIN ще позволи на финландската армия да разшири и развие „междувидовата оперативна съвместимост между бронираните и пехотните подразделения“ се казва в съобщението за пресата.

Полковник Райнер Пелтониеми, командир на бронетанковия батальон "Хяме", добави, че финландската армия е започнала обучение с Leopard 2A6FIN много бързо, започвайки още през 2016 г. "Отлично бе да видя как тези танкове бяха въведени в експлоатация за толкова кратко време" заяви Райнер Пелтониеми и добави, че новите танкове вече са осигурили на финландските сили "поразителна ефективност". Модернизираните танкове дават възможност на финландската армия да поддържа боеспособността си, както и да отговаря на бойните изисквания, според полк. Пелтониеми.

Флотилията от Leopard 2A6FIN бе поръчана от Холандия през 2014 г. за 199 милиона евро (273,5 милиона щатски долара). Танковете са модифицирани по стандарта 2A6FIN, който включва инсталиране на широколентов интерком и криптирана радиостанция, както и модифицирани стъпала и "престилки", които са по-пригодени за зимните униформи, често носени от финландските войници.

Излишъкът от холандски ОБТ бе избран като най-икономичният вариант за модернизиране на танковия флот на Финландия. Обновяването на наличния флот от Leopard 2A4, който наброява 139 танка, до Leopard 2А6FIN е оценено на 5 милиона щатски долара на танк през 2014 г. Придобиването на новопостроени Leopard 2A6 или 2A7 би струвало поне 10 милиона щатски долара за брой. За разлика от тях бившите холандски танкове струват около 2,5 милиона щатски долара всеки, включително 10 години резервни части и първоначална партида боеприпаси.

На снимката: Един от последните ОБТ Leopard 2A6FIN, доставен във Финландия, пристигащ в пристанището Вуосаари. Източник: Финландските сили за отбрана
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка