Няма български военен разузнавач предател

Pan.bg 14 ное 2019 | 10:00 views (552) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Това се доказва във втория том от „История на българското военно разузнаване“, който обхваща периода 1955-2018 г., каза професор Трендафил Митев. Книгата бе представена днес в СУ „Св. Клмент Охридски“. (Първият том с автори Станчо Станчев, Румен Николов и Йордан Баев излезе през 2017 г.) Авторът на втория професор Йордан Баев е специалист по съвременна дипломатическа, военна и разузнавателна история и военнополитически проблеми на сигурността. На презентацията дойдоха десетки ветерани военни разузнавачи, историци и изследователи. Между тях бяха бившите заместник-началници на службата генералите от запаса Стоимен Стоименов, Стефан Стефанов и Енислав Иванов и полковниците от запаса Николай Русатев и Иван Пенков

Проф. Трендафилов бе категоричен, че това изследване идва да запълни една голяма празнота в знанията на българската научна и експертна общност по разглежданото фундаментално направление на държавнотворното познание. Той определи книгата, като един отдавна очакван научен труд, който без никакво съмнение трябва да се оцени като положително събитие в развитието на българската военноисторическа наука. Професорът подчерта колосалната работа на автора с архивите. Книгата е резултат от седемгодишен изследователски проект, като са бяха проучени близо 50 000 страници от новоразкрити в последното десетилетие документални архиви. Това създава възможност да се коригират и някои твърдения в мемоарната литература в тази област. И още – книгата е полезно четиво за днешните и бъдещите военни разузнавачи, бе категоричен проф. Трендафил Митев. Той препоръча на автора на нейна основа да защити голяма докторска дисертация.

Според проф. Веселин Янчев, в чисто методологически план изследването е образцово и може да служи като наръчник. Постигната е максимална обективност и безпристрастност. Книгата, казва проф. Янчев, представя историята на българското военно разузнаване на фона на глобалните и регионалните конфликти и промени, но го ситуира в контекста на българските условия, с оглед на националните цели и интереси.

Авторът благодари на тези, които дойдоха на представянето. Спомена имената на двама раазузнавачи полковниците Методи Алексиев и Димитър Тосков, които са му помогнали много. Изрази надежда, че двата тома за историята на военното разузнаване са едно начало, което ще има продължение от неговите млади колеги.

Приветствие поднесе бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, бивш заместник-директор на Служба „Военна информация“ и председател на Столичната организация на СОСЗР. Той бе категоричен, че главна цел на всички разузнавачи
са били външните заплахи. Всички държавни ръководители са били доволни от нашата работа, каза още генералът.

Вестта за смъртта на книгата е преувеличена, констатира Любен Козарев, имайки предвид втория том на „История на българското военно разузнаване“. Той е управител на издателството „Изток-Запад“, което изведе на бял свят труда на проф. Йордан Баев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка