Началникът на френския Генерален щаб: Армията ни е на границата на възможностите си

Pan.bg 18 ное 2019 | 12:14 views (469) commentaries(1)
img
pan.bg
В изданието La Tribune началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Франция генерал Франсоа Льокоантр е публикувал материал, в който изразява мнението, че текущият модел на Френската армия не отговаря на потребностите. Това се отнася предимно за фрегатите от първи ранг, при които флотът е доближил границата на своите възможности. Според него френската програма за въоръжение за периода 2019-2025 г. позволява "да се закърпят" дупките и ограниченията, наследени от предишната програма, да се модернизира армията и да се отговори на предизвикателствата на програмата Ambition 2030. Той отбелязва също, че бюджетът за модернизация на въоръжените сили до 2020 г. предвижда допълнителни 1,7 милиарда евро, което довежда обема на разходите за отбрана до 37,5 милиарда евро, а това ще възлезе на 1,86% от БВП за следващата година. В същото време той обръща внимание на две програми, които се изпълняват твърде активно. Това е програмата за изграждане на фрегати и закупуване на бронираните машини Scorpion. Относно фрегатите той заявява следното: „Днес трябва да дам гаранция на президента на страната относно постоянното присъствие в Персийския залив. Към това се добавя и наблюдението на пролива Баб ел-Мандеб, патрулирането в сирийския регион, както и защитата на нашия бастион в Гасконския залив и наблюдението на излизането на руските подводници от техните бази в Северния Атлантически океан. Аз съм на границата на възможностите си (Je suis au bout de mes capacités)." А началникът на щаба на флота адмирал Кристоф Працук казва, че в протока Ормуз в идеалния случай трябва да има не една, а две фрегати, което ще позволи да се присъства там постоянно. През 2008 г. бе одобрена потребността от 24 единици (17 FREMM, две фрегати за противовъздушна отбрана и пет фрегати тип Lafayette) фрегати първи клас. През 2015 г. бе одобрен нов щат до 2030 г. - 15 единици, което според експертите е твърде малко. По отношение на бронираните машини се отбелязва, че през 2008 г., когато ситуацията не беше толкова сложна, както сега, френската армия е разполагала с 452 бронирани машини от среден клас, а днес до 2030 г. се планира да бъдат закупени 300 единици Jaguar. И въпреки че те са по-съвършени от своите предшественици, броят на театрите на военните операции запазва
своето напрежение и натиск. Същото важи и за ВВС. През 2007 г. те включваха 420 бойни самолета, а до 2030 г. се планира да се запазят 185 многофункционални самолети. Льокоантр отбелязва също, че в момента 8 000 военнослужещи са на операции в чужбина. Според него такова ниво на напрежение, което се поддържа от няколко години, няма прецедент и не следва да бъде понижено в следващите години. А източниците на кризи са многобройни и началникът на Генералния щаб изразява опасения, че те могат да се увеличат. Според оценките на военните експерти Франция реално може да си позволи да държи не повече от 5000 войници в чужбина. И това напрежение се поддържа за сметка на факта, че войските се прехвърлят от Мали в Афганистан. Самите военни понякога са принудени сами да си купуват униформи и екипировка, както и бронежилетки. Стигна се до там, че военните от едно подразделение да носят различни нестандартни обувки.
Л. Дойчинов
По информация на https://bmpd.livejournal.com
Илюстрация: Reuters (Генерал Франсоа Льокоантр, министърът на въоръжените сили Флоранс Парли и френският президент Еманюел Макрон)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Стойчев 18 ное 2019, 16:07
   
  2
   
  0

  Слабички са франсетата. Къде са тръгнали с тези 420 самолетчета. Нас да погледнат - я какви сме мощни - и по самолети и по кораби и по всичко. Да гледат и да се учат.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка