Командването на СВ и гражданите на Сливница почетоха паметта на героите от Сръбско-българската война

Pan.bg 18 ное 2019 | 12:22 views (337) commentaries(0)
img armymedia.bg


На 14 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования, представители на местната власт на община Сливница, на подофицерско дружество „Гургулят – потомци” и жители на града.

Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.

Гост-лекторът от Националния военноисторически музей професор Тодор Петров припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска и първата златна страница в българската военна история след Освобождението е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, дават всичко от себе си, за да защитят Съединението на България.

След откриването и отзвучаването на последните звуци от Химна на Република България, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и кметът на град Сливница Васко Стоилков поднесоха цветя пред Паметника на капитаните.

Начело с представителния духов оркестър на Сухопътните войски, колоната продължи пътя си към Паметника на загиналите във войните в центъра на града, където бе вторият етап от похода. Там професор Т. Петров отново припомни моменти от победата на българските войски над сръбската армия в защита на родното огнище и приносът на населението от региона за победата.

Пред паметника кметът на гр. Сливница г-н Васко Стоилков отново изказа своята благодарност към Командването на Сухопътните войски, че за пореден път провежда празника си на територията на община Сливница, „където е най-подходящото място за почитане на подвига на нашите предци”, подчерта той и допълни: „Аз винаги с респект заставам заедно с всички вас и всяка година научавам по нещо ново“

Венци пред паметника бяха поднесени от името на министъра на отбраната, кмета на Сливница, началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите, командира на Сухопътните войски, командира на Военно-въздушните сили.

Крайната цел на похода бе Пантеонът на загиналите край село Гургулят – един от символите на Сръбско-българската война. „Днес отбелязваме 134 години от епичните боеве при Гургулят. На това място в тридневни сражения отрядът на капитан Попов, в състав от 2000 души отблъскват
частите от сръбската армия, състояща се от 7000 души, с което обръщат хода на Сръбско-българската война. В боевете вземат участие и около 600 доброволци от местното население“ – припомни професор Т. Петров. Лекторът разказа и за най-интересните моменти свързани с изграждането на Пантеона.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, след като изрази своята благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски, награди отличили се със своята работа и показали високи професионални резултати през годината с предметни награди.

Тържественият ритуал приключи с поднасяне на цветя пред Пантеона на загиналите от генерал-майор Михаил Попов, заместник–командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Източник: landforce.armf.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка