Сърбия е провела много повече учения с членки на НАТО, отколкото с Русия

Pan.bg 19 ное 2019 | 12:06 views (302) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


През 2019 г. Сърбия е провела общо 17 учения с други държави до момента. От тях 13 са със страни от НАТО, а 4 - с Русия.

Това пише специализираното издание "Балканска мрежа за сигурност" в анализ на отношенията между Сърбия и НАТО.

Скорошното учение "Славянски щит" може да е оставило силно впечатление у международната публика, че връзките между Белград и Москва са важни, особено заради ракетните системи С-400. Числата обаче не потвърждават тази нагласа.

Сравнени с четирите учения на сръбските въоръжени сили с Русия за първите десет месеца на годината обаче, за същия период са се състояли две с Унгария ("Съседи" и "Желязна котка"), по едно с Румъния и България (съответно "Въздушно решение" и "Шабла 2019"), едно регионално със САЩ ("Платинен вълк"), други две със САЩ ("Наблюдаващ вълк" и "Платинен лъв") и едно регионално ("Балкански мостове").

Други две тренировъчни мисии за миротворчески операции са с участието на екип от Сърбия и Испания. Една включва т.нар. Балканска бойна група, водена от Гърция като част от Общата политика за сигурност и отбрана (в нея участва и България, а двете страни извън ЕС, Сърбия и Украйна, влизат съответно през 2014 и 2016 г.); отделно е имало и учение по Концепцията на НАТО за оперативните способности, а американски сили участват и в последното киберучение "Кибер-Тесла".

Добри връзки с непризналите Косово

По-често Сръбските въоръжени сили сътрудничат със съседни страни, които са едновременно част и от ЕС, и от НАТО - Унгария, Румъния и България, както и с американските въоръжени сили, отбелязва онлайн изданието. Посочва се още, че в отбранителната реформа, борбата с корупцията в съдебната система, военното образование, утилизацията на стари муниции и програма "Наука за мир" сръбската армия работи активно с алианса, а в командването му в Неапол заради споменатата Концепция за оперативните способности участват и сръбски войници.

Освен това Белград е в ежедневна комуникация с членки на алианса - особено с непризналите Косово (сред тях са Испания, Гърция, Словакия, Румъния и Кипър).

Сърбия е неутрална страна и от години повтаря, че няма да се присъедини към НАТО, а и голяма част от жителите си спомнят много или знаят за бомбардировките над тогавашна Югославия отпреди 20 години. Повечето съседни страни или вече са в алианса, или предстои да станат членки
(като Северна Македония).

Нищо от това не попречи на Белград да завърши по-рано този месец втория цикъл от Плана за действие за индивидуално партньорство с НАТО за периода 2019 - 2021 г. Планът е най-интензивната форма на двустранно сътрудничество със страни от НАТО, които не смятат да се присъединяват.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка