Ще променят възнагражденията на военнослужещите от академичния състав

Pan.bg 22 ное 2019 | 18:42 views (625) commentaries(1)
img otbrana.com, Спирдон Спирдонов

За търсене на възможности за допълнително стимулиране на военнослужещите от академичния състав в провеждащия се Стратегически преглед на отбраната е заложено преразглеждане на вътрешноведомствената нормативна уредба във връзка с висшето образование и наука, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. По време на днешния парламентарен контрол той отговори на въпрос на проф. дин Станислав Станилов. Народният представител изрази разочарование от механизма за определяна на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски”. Според него, така се отблъскват от академична кариера най-талантливите и амбициозни офицери.

Всяка длъжност във Въоръжените сили, каза още министърът, има своите специфични особености и отговорности, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение. Тези от академичния състав, уточни той, получават и допълнително възнаграждение за придобитата образователна и научна степен „доктор” и научна степен „доктор на науките”, което е съответно 42 лв. и 95 лв. С моя заповед, продължи министърът, съм упълномощил ръководителите на структурите във военнообразователната система да определят по-големи допълнителни възнаграждения за сметка на собствени приходи на членовете на академичиня състав по решение на академичните съвети. Впрочем, от отговора му стана ясно, че той, като министър за образователната си степен доктор получава също 42 лв.

Говорейки за новата политика на МО във военното образование, министърът даде пример с новия началник на НВУ „Васил Левски” полковник Иван Маламов. Изпращаме, каза той, по-млади офицери с опит от действащи формирования, а „не да става едно застояване и цялата кариера на един преподавател да мине от кабинета до вкъщи”. Така, смята министърът, той губи връзката с реалните условия, в които изпълняват задачи военнослужещите. Като друг положителен пример той посочи началникът на Военна академия „Георги С. Раковски”генерал-майор Груди Ангелов, който преди това бе командир на 61 механизирана бригада. По подобен начин ще се процедира и с назначаването на началник на Висшето военновъздушно училище, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Според него след началник на военно училище военнослужещият трябва да се развива, като се връща отново в строя.

Една от темите при посещението на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в САЩ ще бъде задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната, отговори на въпрос на журналисти министър Каракачанов. Предстои и актуализране на Споразумението между правителството на Република България
и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната. Министърът отрече да се предвиждат разговори за американски военни бази у нас. Освен към сделката за самолетите, американски компании проявявали интерес и към другите наши проекти за модернизация, включително и за инвестиции в отбранителната ни промишленост, стана ясно от думите на министъра. В тази област аз и министърът на икономиката сме отворени, каза Красимир Каракачанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 23 ное 2019, 18:52
   
  1
   
  0

  За търсене на възможности за допълнително стимулиране на военнослужещите от академичния състав  p.s

  Значи в таз академия има икономисти ...

  И са познали, че идва световна криза !!

  По много показатели тя е тук, но не се усеща...

  Водещите 7-8 икономики в света са в състояние на рецесия.
  В Китай всеки месец има спадане на износа с 3.2% от намаляващо потребление в света.
  Кризата вече е в Съединените Щати.
  Маскира се с изкуствено дишане с различни финансови мерки, заради изборите за президент.
  Тръмп отлага кризата да удари след него.

  И винетy отива при него!!!!

  Предстоят фалити на фирми и уволнения.

  Хората трябва да си направят сметката да изкарат 1.5 г. без заплата.

  Честито и весели по нататъшни празници и години...

  има своите специфични особености и отговорности, за които военнослужещите получават допълнително възнаграждение

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка