Министър Каракачанов учредява награда за най-добрия курсант

Pan.bg 07 дек 2019 | 12:22 views (304) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Евгени Генов

„От следващата година с моя заповед отличникът на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) ще бъде удостояван с награда – сабя“, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха вчера и разговаряха в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната (МО) с курсанти отличници от трите факултета. „България е оцеляла през вековете, защото имаме достойна и горда българска войска. Държавата ни съществува благодарение на армията. В света няма просперираща държава без силна армия“, с тези думи министър Каракачанов посрещна бъдещите млади командири. Той им обясни, че училището, армията, църквата и семейството са опора на държавността. Според него обаче дълго време на военната професия се е гледало с пренебрежение. У нас е имало немалко политици с неглижиращо разбиране за същността, значението и функциите, които изпълняват Въоръжените ни сили. Тяхната философия е била – ето, вече сме член на ЕС и на НАТО, има кой да ни пази, защо ни е необходима армия. „Няма такова нещо. Всяка държава си пази интересите и не се притеснява да го декларира. Във всеки съюз всеки пречупва общия интерес през призмата на своя“, подчерта министърът. Близо 30 години за армията не са се полагали достатъчно грижи на държавно равнище и тя редовно е била недофинансирана.
Министър Красимир Каракачанов обясни на курсантите какво прави сегашното политическо и военно ръководство на МО, за да не изпитва армията нужда от средства, за да са мотивирани военнослужещите и чрез повишаване на техния социален статус, за да има достатъчно добри условия за живот, обучение и тренировки на войските, за да се поддържа и модернизира сегашната техника, както и да се превъоръжи армията с нова и съвременна. „Разбира се, проблемите, трупани с десетилетия, няма да се решат за 1–2 години, нужно е още доста време, но е факт, че процентът на доверие в обществото към нашата армия се увеличава“, допълни министър Каракачанов. Той напомни на младите хора, че са избрали трудна, но благородна професия и им пожела здраве, самочувствие и хубави празници.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев говори за това, колко дълъг път трябва да измине всеки лейтенант, за да достигне до „маршалския“ жезъл в раницата. „Запомнете
от мен, това че сте отличници в университета, не ви гарантира успешна и бляскава кариера в строя. Трябват ви много труд и пот, учения, стрелби и тренировки, упоритост на всяко армейско стъпало, за да се изградите като истински командири. Без всичко това няма как да стане“, увери генерал Боцев.
Участниците в срещата поставиха и редица наболели въпроси към ръководството на МО. Те поискаха съдействие за решаване на такива въпроси като спортната база в бъдещото висше военновъздушно училище, за стимулите за млади командири да служат в университета, за неизяснения статут на курсантите, който ги ощетява откъм осигурителен стаж, за снабдяване със съответна екипировка, оборудване и т.н. Министър Красимир Каракачанов увери, че ще се направи всичко възможно проблемите да бъдат решени. В края на срещата той подари на НВУ чрез неговия началник полковник Иван Маламов сабя, копие на сабята на Васил Левски. Накрая внушителната група курсанти се отправи да разгледа Народното събрание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка