Водещи компании от САЩ с интерес към България

Pan.bg 07 дек 2019 | 12:47 views (432) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Пламен Димитров

България потвърждава своите намерения да продължи да инвестира в модернизация на Въоръжените сили. Ангажираме се с изпълнение на изискването делът на военните разходи да бъде не по-малко от 2% от БВП, което трябва да бъде изпълнено да 2024 г. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на Втория българско-американски отбранителен индустриален форум, проведен вчера във Военния клуб в София. Нашите две страни възнамеряват да надграждат резултатите от прилагането на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., като приветстваме разработването на пътна карта за засилване на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибернетичните и хибридните заплахи в Черноморския регион през следващото десетилетие, каза още Атанас Запрянов. Той поясни, че Стратегическият преглед на системата за сигурност и отбрана на България трябва да завърши през април 2020 г. и да даде яснота за дефицитите на отбранителни способности, които да бъдат попълнени.
Форумът бе организиран от Американската централноевропейска бизнес асоциация, която обединява фирми от САЩ с интерес от продажби и инвестиции в региона на Източна Европа. Присъстваха представители на седем от най-мощните американски компании в областта на отбранителната индустрия, включително „Локхийд Мартин“, която ще произведе поръчаните от България самолети F-16, блок 70. Всички те старателно си водеха записки по време на презентацията на проектите за модернизация на Българската армия, която бе направена от представител на дирекция „Проектно управление“ от МО.
С приветствие към участниците се обърна и посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа. Тя каза, че е горда с американските инвестиции на стойност $2,5 млрд. в българската икономика и обяви, че през януари ще се проведе първи стратегически диалог между България и САЩ, като ще бъдат засегнати редица теми, сред които са киберсигурността, енергетиката, телекомуникациите, и по-специално внедряването на технологията 5G. Направи впечатление, че посланик Мустафа е доста напреднала с българския и не й се наложи да ползва слушалки, за да слуша превода.
Кратки презентации направиха и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Най-съществената част от форума обаче започна след края на официалните слова, когато представителите на американския и на българския бизнес договаряха конкретни сделки и проекти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка