Австралийската щурмова пушка Thales EF88 / F90

Pan.bg 18 яну 2020 | 10:35 views (428) commentaries(0)
img
pan.bg
През първото десетилетие на 21 век, по поръчка на австралийските военни, започна разработката по специална програма подобряване на стрелковото оръжие за армията. В резултат на работата по новите оръжия австралийското подразделение на международната група Thales разработи и представи през 2012 г. щурмовата пушка, обозначена като F90. Новото оръжие, което първоначално имаше индекса EF88 (Enhanced Form 88) през периода на разработката, е значителна модернизация на щурмовата пушка F88, която е на въоръжение в армиите на Австралия и Нова Зеландия. Произвежда се в Австралия по лиценз като копие на щурмовата пушка Steyr AUG, но има много различия в детайлите. Най-съществените разлики включват неподвижната (несменяемата) цев, наличието на дълга горна и странични универсални планки пикатини, отказ от предната сгъваема ръкохватка в полза на планка Picatinny, подобрена форма на пластмасовия приклад с характерен гребен под "бузата". Ударно-спусковият механизъм, прозорците за изхвърляне на изразходваните гилзи и техните подвижни капаци, формата на спусъковата скоба също са претърпели модернизация. В конструкцията на автомата също се появи и затворна задръжка, която позволява да се ускори презареждането на оръжието, а дръжката на затвора е станала сгъваема. В сравнение с F88, щурмовата пушка F90 е не само по-лека (с 0,5 kg в основната версия), но и значително по-балансирана и ергономична, което направи това оръжие по-надеждно и по-удобно за използване и поддръжка. В допълнение, щурмовата пушка F90 (автомат) се предлага в няколко варианта: F90 - основен модел, F90M - модел с удължена цев, F90CQB - моделът със скъсена цев, предназначен за водене на бойни действия в затворени пространства. Конструктивно F90 е самозарядно оръжие с газоотводна автоматика, направено според схемата bulpap. Автоматиката на F90 се основава на газоотводен механизъм с къс ход на газовото бутало. Цевта се заключва с завъртащ се затвор. Стандартният затвор има изхвъргач от дясната страна. Ако е необходимо, затворът може да бъде заменен с друг изхвъргач и отражател, които осигуряват изхвърлянето на гилзите от лявата страна на оръжието. Ръкохватката за зареждане при стрелба е неподвижна, но ако е необходимо, тя може да бъде свързана твърдо към затворната група. Ударно-спусковият механизъм е направен под формата на отделен модул и е разположен в приклада на оръжието. Предпазителят е под формата на напречен бутон над пистолетната ръкохватка и блокира
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
спусъка. Няма превключвател на режима на огъня като отделна част. Изборът на режимите на огъня се извършва със степента на натискане на спусъка. Частичното натискане произвежда едихичен изстрел, а пълното - автоматичен ред. Боеприпасите се доставят от двуредови пълнители с формата на кутия, изработени от високоякостна пластмаса, съвместими с Steyr AUG / F88 с капацитет от 30 патрона. Ключалката на пълнителя се намира зад отвора на пълнителя и е еднакво удобна и за двете ръце. Мерниците се монтират върху удължената релса Picatinny в горната част на цевната кутия. За основни мерници са избрани оптичните мерници Trijcon ACOG с увеличение 1.5X или 3.5X. Корпусът на оръжието е изработен от устойчива на удар пластмаса общо с пистолетната ръкохватка и уголемената спускова скоба, покриваща цялата ръка. Прозорци за изхвърляне на изразходвани гилзи са направени от двете страни на оръжието. Достъпът до механизмите на оръжията се осъществява чрез снемане на задтилъка на приклада. Корпусът обикновено е боядисан в черно или масленозелено. Несменяемата цев, направена чрез студено коване, има гофриране, което намалява масата, повишава твърдостта и подобрява топлинната дисперсия. Цевта е оборудвана с огнегасител, който при необходимост може да бъде заменен с шумозаглушител. Във варианта F90M на цевта може да се монтира щик-нож. Под цевта на оръжието може да се монтира специално проектиран олекотен 40-mm гранатомет ML40AUS или Steyr Mannlicher GL40. Гранатометът се монтира директно върху релсата Picatinny отдолу, което позволява бърз монтаж и снемане на гранатомета или другите аксесоари. Отличителна черта на гранатомета е спусъка, изнесен назад и инсталиран през прозореца на разширената спускова скоба на автомата. Моделите оборудвани с гранатомет са допълнително индексирани с буквата G, например, F90 (G) или F90M (G). Всички модели F90 са оборудвани с ремък за носене. Калибърът им е 5,56x45 НАТО, пълнителят им побира 30 патрона, а темпът на стрелбата е 850 изстр./ min.
Л. Дойчинов
По информация на http://weaponland.ru/load (На снимката горе: отгоре надолу: F90, F90M, F90CQB, на снимката долу - F90M (G))


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Австралийската щурмова пушка Thales EF88 / F90

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker