Легендата Leopard 2 навърши 40 години

Pan.bg 27 яну 2020 | 10:10 views (318) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://automedia.investor.bg/

Близо 11 метра дълъг, три метра висок и широк 3,75 м. 12-цилиндров двигател с 1500 к.с. Когато видите всичко това в действие, реакцията ви вероятно ще е смесица от страх и очарование. Запознайте се с Leopard 2, един от най-известните германски танкове. Наскоро той отпразнува своя 40-и юбилей.
В основата на Leopard 2 е един несполучлив проект от 60-те години, в който участват САЩ и ФРГ. В рамките на този проект са създадени седем прототипа, наречени Kampfpanzer 70 (боен танк 70). След похарчен бюджет от 830 млн. марки, разработката на машината спира през 1969 г. От американска страна е създаден M1 Abrams, а от германска – Leopard 2.
През 1979 г. Leopard 2 замества Leopard 1 в Бундесвера. Той е основна част от въоръжението на Германия по време на Студената война, като след края й Бундесверът притежава 2125 такива танка. Броят им намалява постепенно, като през 2008 те намаляват до 350, а в близко бъдеще ще спадне до 225. Танкът ще остане на въоръжение до 2030 г., като след това е предвидено въвеждането на заместника му, създаден заедно с Франция, който носи името Main Ground Combat System (MGCS).
Каква е техниката на Leopard 2? Той се задвижва от четиритактов V12 с водно охлаждане, предкамерно впръскване и възможност за работа с повече от един тип гориво. Техническото му обозначение е MTU MB 873-Ka501. С помощта на два турбокомпресора той осигурява 1100 кВт (1500 к.с.) при 2600 оборота в минута, като официалната максимална скорост е 68 км/ч. Твърди се, че неофициално той развива до 30 км/ч повече, в зависимост от топографията. Интересно е и че на заден ход развива 31 км/ч.
В боен режим Leopard 2 тежи 64 тона. Резервоарът му побира 1160 литра гориво, но в мирно време е ограничен до 900 литра. Средният разход е около 410 литра на 100 километра. Както всички други танкове, Leopard 2 може да прекосява вода, в случая – до 1,20 м без доработки или подготовки. С помощта на „подводна кула“ той може да минава на четири метра дълбочина.
Екипажът е от четирима – командир, мерач, пълнач и механик-водач. Оръдието е 120-милиметрово плюс две тежки картечници тип MG3. Възможно е и монтирането на димова система. По разбираеми
причини за бронировката не са посочени данни.
Leopard 2 е бил подлаган на многократно обновяване, което при автомобилите бихме нарекли „фейслифт“. Във версията си А5 в предната част на кулата е поставена допълнителна броня, а система за инфрачервено виждане за командира позволява независимото наблюдение без намесата на нерача. Система за усилване на остатъчната светлина прави възможно управлението и в нощно време и намалена видимост.
Последната фаза на Leopard 2A7V бе представена през юни 2016 г. При нея бяха добавени допълнителна пасивна броня в предната част и уред за инфрачервено виждане от трета генерация за мерача. Подобрения в предавателната кутия и колелата водят до по-добро ускорение. Системата за защита от химическо оръжие вече е в задната част на кулата, за да се освободи място за климатик за водача, за системата за нощно виждане Spectus и за подобряване на поставките за ръчно оръжие
Каква е цената на Leopard 2A7V? През май 2017 г. бе сключен договор за доставка на 104 броя от него между Бундесвера и Krauss-Maffei Wegmann на стойност 760 млн. евро, което прави около 7,3 млн. на танк. Тук вероятно може да се говори и за отстъпка за количество.
Освен в Германия, Leopard 2 е на въоръжение и в Швейцария (2 броя), в много страни от НАТО, Чили, Индонезия, Катар и Сингапур.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker