Паметник на загиналите във войните ще има скоро в столичния район „Люлин“

Pan.bg 27 яну 2020 | 10:17 views (250) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Задружно си живеят членовете на организацията на СОСЗР в столичния район „Люлин“. Имат си не само изпитани в армията и МВР командири и бойци, но и неповторими таланти в женското дружество с председател Йорданка Марушкина.

Това е най-общия извод от годишното отчетно събрание, което се проведе при домакинството на полковник от запаса Иван Матев в пенсионерския клуб в бл. 427. Не е лесен да бъде обхванат най-големият столичен район, който си е като един град от 140 хиляди жители. Затова си заслужават добрите думи за усилията на ръководството начело с председателя полковник от запаса Милко Томов и заместник-председателя подполковник от запаса Анастас Горанов. От десет микрорайона да обхванеш седем с дружества, не е малко. Впрочем, такава оценка бе дадена от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и председателя на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов. Не случайно имаше и награди. Удосотени бяха петима от най-активните. Почетният плакет на Столичната организация получи подполковник от запаса Анастас Горанов. С грамоти бяха удостоени полковник от запаса Емил Лежарски, сержант от резерва Владимир Радков, Събина Бончева и Стилияна Петрова. За авторитета на местно ниво говори и поздравителния адрес от кмета на района Милко Младенов, прочетен от полковник от запаса Феодор Велидоски от районната администрация. Даден бе и стартът на съвмесната работа със спортен клуб „Люлин“, в който влизат 30 момичета от „60 плюс“, чийто председател Емилия Василева лично засвидетелства своето уважение към членовете на организацията.

Събранието се проведе под ръководството на бившия командир на Шуменската дивизия полковник от запаса Георги Хараланов, който бе избран в Управителния съвет. В отчетния доклад, прочетен от подполковник от запаса Горанов бяха изразени очакването армията да бъде изправена на крака, както и подкрепа на усилията в това отношение. Освен към авиационната техника, обаче, се налага придобиването на бойни бронирани машини и танкове, смятат запасните от „Люлин“. По теми от военната ни история и актуалната отбранителна политика имат изградена лекторска група. Активно участваха във Втория национален събор на запасното войнство в „Крънска кория“ край Казанлък, подготвят се и за третия през септември край Ямбол.

Голямото очакване в Люлин е свързано с изграждането на паметник на загиналите във войните от района. Това бе посочено от бригаден генерал от запаса
Стефанов, като най-важната задача за тази година. Постигането на тази цел, която се преследва от няколко години, ще бъде добър знак от столичани за 75 години от Втората световна война и за приноса на Българската армия за разгрома на хитлерофашизма. Като други жалони за работа бяха определени 30 години от възстановяването на СОСЗР, 80 години от създаването на Танковите войски и 100 години от началото на Строителни войски.

Интерес има към разработения проект на закон за запасното войнство. Ген. Стойков информира, че подготовката е напреднала, водят се предварителни консултации с Комисията по отбрана в парламента, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е поел ангажимент да го внесе в правителството. Като непосредствена задача той посочи и обединението на организациите на запасните и резервистите. Във връзка с това работи Координационен съвет на запасното войнство за провеждане на обединителен конгрес. Тези усилия на ръководството на СОСЗР бяха подкрепени и в изказванията на участниците в събранието. Поставен бе и въпросът за необходимостта от връщане на началната военната подготовка на средношколците. От Районната организация ще потърсят ръководството на Девето РУ на СДВР, за да си взаимодействат в борбата с битовата престъпност.

Годишното отчетно събрание завърши с подравителен концерт от талантите на организацията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker