SIPRI: Китай изпревари Русия по експорт на оръжие

Pan.bg 27 яну 2020 | 13:46 views (412) commentaries(0)
img
По обем на производството и продажбите на оръжие Китай зае второто място в света след САЩ, изпреварвайки Русия. Така смятат авторите на специален доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Stockholm International Peace Research Institute или SIPRI).
През 2017 г. в TOP 20 от списъка на 100-те най-големи компании в света бяха включени 11 американски, шест западноевропейски и три руски компании. Общият обем от продажбите на американски компании от ТОР 100 достигнаха 226,6 млрд US$., а на руските - 37,7 млрд US$. Но, ако анализаторите разполагат с данни за четиримата основни китайски производители, всички те ще бъдат в TOP 20 с общи продажби от 54,1 млрд. US$. Освен това три от тях спокойно могат да бъдат поставени в TOP 10. Днес анализаторите от SIPRI за първи път получиха информация за продажбите на Китай за периода 2015-2017 г. и успяха да съставят най-пълната картина на съвременния потенциал на китайския военно-индустриален сектор и на включените компании в него. Експертите отбелязаха, че основата на военната индустрия на КНР са десет главни компании и един изследователски институт. Авторите на доклада са избрали седем от тях - най-големите в своите сектори.
AVIC (Aviation Industry Corporation of China) е основният производител на самолети и авионика, CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation) - ракети и космически технологии, CETC (China Electronics Technology Group Corporation) - електроника и компоненти за военна техника, по-специално радари и софтуер, NORINCO и CSGC (China North Industries Group Corporation и China South Industries Group Corporation) са водещи производители на наземна техника, CSIC и CSSC (China Shipbuilding Industry Corporation и China State Shipbuilding Corporation) са големите китайски корабостроителни компании.
При подготовката на доклада експертите на SIPRI се ръководеха от открити данни за производствената активност на компаниите за периода 2015 - 2017 г., но достоверна финансова информация беше налична само за AVIC, CETC, NORINCO и CSGC.
Тези компании представляват три сектора в производството на конвенционални оръжия - космическо и електронно оборудване и наземна техника.
Най-голямата сред китайските компании е AVIC. Нейният дял от общия национален обем възлиза на 20,1 млрд. US$, поради което се оказва на шесто място в ТОР 100.
NORINCO е най-големият в света производител на наземна техника: обемът му на продажби достига 17,2 млрд. US$.
От
SIPRI отбелязаха, че китайските производители са до много голяма степен специализирани в един конкретен сектор на въоръжение, докато в други страни компаниите най-често разполагат с по-широка гама от продукти, обхващащи авиация, наземни системи и корабостроене.
Според доклада на SIPRI, първите три места в класацията на 100-те най-големи военно-промишлени компании в света за 2016 г. принадлежат на американските производители. Lockheed Martin се оказа на първо място в глобалния регистър на лидерите по продажби на оръжие, второто място е за Boeing и на трето - Raytheon.
В същото време руската ОАК ("Объединенная авиастроительная корпорация") зае 13-то място. ОСК ("Объединенная судостроительная корпорация") е на 19-та позиция, "Алмаз-Антей" на 24-а, а холдингът "Вертолеты России" е на 29-а позиция.
Някои експерти смятат, че през последните пет години продажбите на руско оръжие са намалели значително, докато САЩ - напротив - засилват доминиращите си позиции.
Според анализаторите от SIPRI общо петте най-големи износители на оръжие - САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай - за периода от 2014 до 2018 г. имат дял 75% от общия експорт на оръжие в света. В същото време на САЩ се падат 36% от пазара на оръжие.

Stockholm International Peace Research Institute
Снимка: © SIPRI
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker