Моят дядо бе с куршум в белия дроб до смъртта си след раняване в Балканската война

Pan.bg 28 яну 2020 | 10:26 views (278) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Ангел Николов, Исперих

Дядо Ангел Дочев, на който нося името е бил участник в Балканската война през 1912 година, в която е воювал на 19 години. Близките му го помнеха като голям родолюбец и е считал за свой свещен дълг да участва в сраженията. В една от битките с противника той е бил ранен и куршумът се капсулова в белият му дроб. През целия си живот той е бил с това олово в гърдите, докато почива на 10 ноември 1968 година на 75 години. Ще го запомним с неговата доброта и трудолюбие. Беше и винаги готов да приеме предизвикателството на живота. Никога не пресъхна в него обичта към земята на дедите ни. Имал е проблеми със битови въпроси, но ги е преодолял с много труд. Стремял се е да свърши добре своята работа. Проявявал е доблестни постъпки. Съхраняваше земите си и ги обработваше с моята баба Рада. От него съм запомнил, че земи не се продават. Съграденото и съхраненото от дядо ми Ангел не се забравя. От него останаха народополезните му дела. Учеше ни как да преодоляваме несгодите. С много усилия и постоянство, той е преодолявал трудностите, теглото и лишенията.

Някога той учеше младите какво да сеят, кога да жънат, какво да правят, за да успеят. Дядо и баба сами обработваха земите си без чужд труд. Помагаха им разбира се и моите родители. Той си отиде от този свят, но останаха доброто му име и добрите дела. Запомнил съм горещата му обич към Родината, към благодатната ни земя.

Дядо Ангел е бил обикновен селянин от Разградското село Хърсово. То е било будно село, с трудолюбиви хора. Мобилизиран е в началото на Балканската война - 1912 година. Обладан е като много други бойци от патриотични идеали. Много е страдал, преживял е тежки изпитания, но се радвал на хубавото в живота. Помня като млад, че е работил всеотдайно. Беше уважаван в селото, където живееше по-късно - Драгомъж. В добри отношения беше дядо Ангел със съседите си и те си помагаха взаимно. Беше позитивен човек със златно сърце и винаги ще го помня.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker