Подборът и подготовката – приоритет за СКС

Pan.bg 28 яну 2020 | 12:38 views (288) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Основен приоритет на Съвместното командване на силите (СКС) остава грижата за по-дбора и подготовката на личния състав, защото най-ценен капитал на една организацията са хората. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в СКС. Сред присъстващите бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, генерали, адмирали, офицери.
Три основни големи международни учения се открояват в календара на СКС през 2019 г.: BLACK SEA/BALKAN REGIONAL EXERCISES 2019, BALKAN BRIDGES 2019 и NAPLES BLUEPRINT 2019, заяви генерал-лейтенант Тодоров. Изпълнени са и основните задачи по подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница. Изграждат се декларираните формирования по целите за способности. Изпълнени са дейностите по логистичното осигуряване на формированията от Въоръжените сили, както и на екипите, участващи в операции извън страната. Поддържа се устойчива комуникационно-информационна система.
Група за контрол на придвижването участва в дежурство в състава на Съвместните сили с много висока степен на готовност за усилените Сили за отговор на НАТО (eNRF) 2019. Своевременно се провеждаше сертифицирането на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз, посочи генерал-лейтенант Тодоров. Продължи поддържането на наличните способности по разузнаването и развитието на нови с формирането на Оперативен разузнавателно-информационен център, допълни той.
Отговорна и важна беше работата както на командването, така и на командирите и началниците на военни формирования по непрекъснатото осигуряване на социалните, материалните и информационните потребности на военнослужещите и цивилните служители, каза командващият на СКС. Според него стимул за военнослужещите се е оказало преминаването на курсове за квалификация и преквалификация за заемане на длъжности от друга категория. Това е осигурило възможности за кадрово развитие и недопускане на загуба в потенциала на подготвени военнослужещи. Въпреки положителните тенденции продължава напускането по собствено желание на военнослужещи, особено сред по-младите, търсейки реализация в други направления, отчете командващият на СКС.
Сред основните направления за работата през 2020 г. бяха посочени поддържането на бойната готовност и мобилизацията, подготовката и националният контрол на формированията от Българската армия, участващи в мисии и операции на НАТО и ЕС, развитието на системата за логистично осигуряване.
Акцентът ще бъде върху планирането и подготовката за участие в многонационалните учения STEADFAST DEFENDER 21 и DEFENDER EUROPE 21.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker