Elbit демонстрира куполът MT30 Mk II в конфигурацията предложена за новите български бойни машини (ЕКСКЛУЗНА ОРЪЖЕЙНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 29 яну 2020 | 06:36 views (2451) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
ИзраелНа 28 януари 2020 г. израелската компания Elbit Land демонстрира куполът MT30 MK II пред водещи български медии, включително българското списание за оръжие и военна техника „Клуб ОРЪЖИЕ“. Куполът е предложен заедно с машината Patria XP в конкурса за нова бойна машина на българските Сухопътни войски. На полигона Shivta, който е на израелското артилерийско училище, разположен в пустинята Негев в Южен Израел, за първи път куполът бе демонстриран в пълната конфигурация, която напълно отговаря на Технико-техническото задание (ТТЗ) на българското Министерство на отбраната.

Комплектацията на купола MT30 MK II включва стабилизирано в 2 плоскости 30 mm автоматично оръдие Orbital Bushmaster Mk44, с вградена възможност за боеприпаси с въздушен разрив; 7,62 mm картечница ПКТ; ПУ за две противотанкови ракети (ПТУРК) Spike; система за самозащита Iron Fist с газови гранати; система за предупреждение за лазерно облъчване; панорамен прицел за командира с дневна и нощна камера и лазерен далекомер; отделен прицел на мерача също с дневна и нощна камера и лазерен далекомер; метеорологична станция. Куполът е обитаем и нивото на балистичната защита е STANAG 4569 Level 4 (защита от бронебойни патрони с калибър 14,5х114 mm от 200 m със скорост 911 m/s). MT30 MK II е с електрическо задвижване, като в екстрени случаи има и ръчно задвижване. В тази конфигурация Patria и Elbit с купол MT30 MK II спечелиха конкурса в Хърватска.

Демонстрацията включваше реални стрелби с щатни боеприпаси 30х173 за оръдието и 7,62х39 за картечницата. При първия тур екипажът на БМП Pandur II, използвана като платформа за купола, осъществи от място единична и в серия стрелба с оръдието на дистанция от 1200 m; стрелба с оръдието в движение на дистанция от 1000 m. По време на втория тур бе демонстрирана отново стрелба с оръдието на дистанция от 1200 m от място поединично и в серия; с картечницата на дистанция от 500 m от движение; стрелба от движение с оръдието на дистанция 1000 m, откриване на втора цел и пренасяне на огъня на оръдието по нея. Така бе демонстриран принципът hunter killer, заложен в способностите и системите на купола. Бяха реализирани изключително точни попадения в мишените във всички режими на стрелбата.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Elbit демонстрира куполът MT30 Mk II в конфигурацията предложена за новите български бойни машини (ЕКСКЛУЗНА ОРЪЖЕЙНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 10/13 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker