Четири вдишвания и: Огън!

Pan.bg 18 фев 2020 | 13:29 views (441) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

Наши и US снайперисти тренираха заедно в Смолян

Военнослужещи от Сухопътни войски взеха участие в съвместни българско-американски подготовки с участието на техни колеги от състава на 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ, които се проведоха в 101-ви алпийски полк и на учебен полигон „Ново село“. Съвместен българско-американски курс за снайперисти се състоя във военното формирование в Смолян.
По време на курса, в който участваха български военнослужещи от алпийския полк и американски военнослужещи от състава на 5-и кавалерийски полк, се проведе стрелба със снайперова пушка, придвижване, маскировка и избор на позиция за стрелба в планинско-гориста местност, както и стрелба от сграда. Курсът беше воден от капитан Светозар Колев, старши лейтенант Анастас Караиванов и двама американски офицери.


image

По същото време на учебен полигон „Ново село” се проведе българско-американско ротно тактическо учение. Бяха отработени занятия позадачи „Настъпление” и „Отбрана”, в които участваха военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк (минохвъргачни разчети и алпийски взвод), батальонът за защита на силите от състава на 2-ра механизирана бригада и Центърът за подготовка на специалисти и военнослужещи от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк на Сухопътните войски на САЩ.
Български и американски военни преминаха през общия курс за снайперисти. В същото време за първи път журналистите имаха възможност да наблюдават тактическо занятие по придвижване, маскировка и избор на позиция за стрелба със снайперова пушка.

image

За подготовката и курса в Смолян бяха подготвени три центъра, на които военнослужещите показаха уменията на снайперистите от двете партньорски държави.
„Целта беше снайперистите да могат да се изправят срещу всяка заплаха заедно и при всякакви обстоятелства“, каза капитан Калвин, командир на първа кавалерийска дивизия в Тексас.

„Родопите са отлично място за подготовка. Снайперистът трябва да бъде маскиран, трябва да бъде незабележим. Планината предоставя чудесни възможности за изпълнение на тези тактически задачи“, подчерта пред журналистите командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.
„За да успееш да уцелиш мишената, трябва да се изолираш изцяло от другия си живот, затова са необходими четири дълбоки вдишвания и човек е готов“, сподели снайперист Светлозар Палчев, на 31 г. от Смолян.
Според него най-важното е да се изпълнят задачите, без значение какво ще коства това.
В курса в Смолян участваха
десет американски военнослужещи и десет български военнослужещи, като към нашите представители имаше и двама офицери от Алпийския полк, които бяха инструктори.

Курсът за снайперисти на практика е съвместна подготовка, в която няма елементи на състезателност. Участваха военнослужещи, които вече са назначени на длъжността, определена за снайперисти.

Стана ясно, че военнослужещите от 5-и кавалерийски полк от Сухопътните войски на САЩ са в България от есента на миналата година. Основно са базирани на полигона „Ново село”. Мандатът им за работа в България е разчетен до края на април.

image

Битовите условия са перфектни

Храната за американските военнослужещи е била приготвяна в поделението в Смолян, където те и са били настанени. Няколко пъти те имаха възможност да се похвалят от всичко, което им се предоставя от българска страна.
„Те бяха много доволни от условията и от храната“, подчерта и командирът на полка полковник Димитър Кацаров. По думите му освен тези две подготовки с американските колеги през март имат и участие на други американски военнослужещи в тяхно ротно тактическо учение.

Специализираното мероприятие ще бъде проведено в края на месеца – от 23 до 27 март. „Предвижда се и модулна подготовка в рамките на няколко дни, която ще завърши с ротното учение, тоест, техният взвод ще го прикачим към нас с предварителни занятия по сглобяване“, допълни полковник Кацаров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker