Финландската армия експериментира със съжителство на мъже и жени в общи казарми

Pan.bg 19 фев 2020 | 15:44 views (1234) commentaries(1)
img
news.bg


Министерството на отбраната на Финландия ще проведе експеримент за пребиваването на жени и мъже в обща казарма, докато служат в армията, съобщава ТАСС.

"Министерството на отбраната издаде заповед на 18 февруари, според която експериментът за съвместно съжителство може да се проведе през 2020 и 2021 г. Онези, които се съгласят да живеят в общите казарми на мъже и жени, ще бъдат настанени в едни и същи стаи", се казва в съобщение на министерството.

Душ кабините и тоалетните все още ще са отделни. Участието в експеримента ще бъде доброволно и всеки, който се съгласи по всяко време, без да съобщи причините, ще може да откаже по-нататъшно участие в него.

В момента съвместното присъствие на мъже и жени в казармите е възможно само по време на учения или при други изключителни условия, но не и по време на военна служба. През 1995 г. е приет закон, според който трябва да има отделни помещения за жени.

По-рано финландският военен съюз многократно поема инициативата да разгледа въпроса за съвместното съжителство. Според него дискриминацията срещу жените в армията може да бъде преодоляна по този начин.

Финландската армия е с численост 30,5 хиляди души. Всяка година над 20 хиляди младежи и приблизително същия брой момичета достигат до 18-годишна военна възраст. Последните през 1995 г. получават възможността доброволно да изпълняват военна служба и във всички родове и видове на въоръжените сили, включително специалните части. Военната служба продължава 165, 255 или 347 дни.

Военната служба във Финландия не обхваща жителите на Аландските острови - шведско говорящата автономия в рамките на републиката.

Миналата година над 1,2 хиляди жени кандидатстват за доброволна военна служба във Финландските въоръжени сили. Към днешна дата над 8,6 хиляди жени са преминали военно обучение в сухопътните войски на Финландия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 20 фев 2020, 17:29
   
  1
   
  1

  Те и Сащ експериментираха така. От пет жени съжителствали със мъже на кораб.
  Две се зели една друга.
  Една взела офицер.
  А,другите две прекъснали служба поради майчинство. Но за установяване на бащинството били взети проби от над 50 моряци.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker