100 години от рождението на оръжейния конструктор Евгений Драгунов

Pan.bg 20 фев 2020 | 15:34 views (448) commentaries(0)
img
На 20 февруари 1920 г. е роден изтъкнатият съветски оръжейник Евгений Драгунов.Той стана известен в световен мащаб със създаването на снайперската пушка СВД (на руски: Снайперская винтовка Драгунова), която според представители на оръжейната общност се превърна в една от най-добрите армейски автоматични снайперски пушки на ХХ век. Освен това Драгунов проектира редица спортни и автоматични оръжия от висок клас.
Някои от неговите разработки изпревариха времето си и получиха престижна оценка след смъртта на оръжейника на 4 август 1991 г .
„На Драгунов не може да му бъде отречена оригиналността на конструкторското мислене, в творческите му способности. Истинският му успех, резултатът от упорит труд беше създаването на автоматичната снайперска пушка, приета на въоръжение през 1963 г. и до днес се оказва една от най-съвършените сред останалите аналози от този тип “, пише в спомените си Михаил Калашников за Евгений Драгунов.
Евгени Драгунов е роден в Ижевск (според друга версия - във Воткинск) в семейство на потомствени оръжейници. Още от детството си е обичал да занимава със стрелкови спортове. През 1938 г. Драгунов завършва индустриалния техникум в Ижевск и е приет за технолог в леярския цех на машиностроителния завод в Ижевск.

"Интерфакс-АВН"
Снимка: © "Интерфакс-АВН"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker