Хотелът при Военния клуб в Смолян може да стане общежитие

Pan.bg 21 фев 2020 | 12:12 views (214) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

Проект предвижда военнослужещи да се настанят в бившия хотел

„През изминалата година бележи сериозен ръст дейността по жилищно осигуряване на военнослужещите и цивилните служители чрез подобряване на условията на живот и подпомагане на тяхната мобилност. Министерството на отбраната отдели целеви пари за възстановяване на 28 жилища в градовете Бургас, Пловдив, София и започване на мащабен ремонт във военното общежитие „Пети километър” в София“. Това каза неотдавна в интервю за военния вестник Валери Стоянов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” (ИА „ВК и ВПД”).

По отношение на възможностите за жилищно настаняване на военнослужещи една интересна идея осветли и полковник Димитър Кацаров, командир на 101-ви алпийски полк – Смолян. Той подчерта, че има идеи на агенцията, понеже военният хотел в родопския град не функционира като такъв, защото не е икономически изгодно, стаите, които са оборудвани и са ремонтирани, да се използват като помещения за настаняване на военнослужещи. „Това би било много добре за нас. Така нашите военнослужещи няма да плащат наем, ще си поемат разходите за ток и вода и по този начин държавата ще използва един собствен имот и ще спестява пари, които иначе се изплащат като квартирни на тези хора“, обобщи полковник Кацаров.

По думите на командира на 101-ви полк в момента няма свободни ведомствени жилища в Смолян, които да могат да се дадат на военнослужещи. В същото време има хора, които са на свободен наем, и на тях им се изплащат квартирни пари за настаняване.
Възможностите за настаняване в бившия военен хотел в града са наистина прекрасни, защото стаите са ремонтирани и са напълно пригодени за едно комфортно настаняване на едно или повече лица в зависимост от конкретните особености на съответното помещение. Проектите за хотела на военния клуб започват около 2005–2006 г. След ремонта днес вече хотелската част много бързо и безпроблемно може да се превърне в общежитие, ако това бъде решено и одобрено.
Ремонтите завършват още през 2009 г. Помещенията са предвидени за хотел, като има самостоятелни стаи, повечето от които са с възможност за настаняване и на двама души, а отделно има и по-големи помещения, които са т. нар. апартаменти. В тях при необходимост може да се обособи отделен кухненски бокс,
както и условни отделни помещения, като по този начин цялото пространство се решава наистина като един малък, но доста добре уреден и уютен апартамент, където едно младо семейство с едно, до две деца би могло за известно време да бъде настанено, ако военнослужещият няма други алтернативи.

image

Екипът на вестник „Българска армия“ посети хотела, който не функционира, и сами се убедихме в много доброто качество на ремонтите и условията, които се предлагат. Стана ясно, че хотелът е работил две години, след като е бил ремонтиран, така че ремонтите не са били амортизирани и сега помещенията могат да бъдат много бързо и лесно префасонирани от хотелски стаи в общежитийни квартири.
Ремонтите във военните хотели започнаха при емблематичния Стоян Стоянов още преди години. Той поде инициативата този тип сгради и помещенията в тях да бъдат ремонтирани и да бъдат ползвани като хотели, за да донасят допълнителен собствен приход на военните клубове. По този начин, от една страна, самите сгради се ремонтираха, защото повечето от тях имаха остра нужда от това, а от друга – ремонтите се самоизплащаха изцяло или поне частично, като след това ремонтираните помещения се отдаваха като хотелски стаи на свободен принцип, с преференции за служители на МО.
Първоначално в Смолян е имало само един етаж с 12 стаи и един апартамент като хотелска част към Военния клуб. В момента хотелът във Военния клуб в Смолян, който не работи, разполага с 26 стаи – тип единични, и пет апартамента – тип студио.
Банята и тоалетната е била обща за всички. Близо 10–12 военни клуба са ремонтирани едновременно в онези години. Сега вече във всяка стая и апартамент са изградени санитарни възли.
Част от стаите са наистина малко стеснени, защото все пак архитектурата на сградата е такава, че не е било предвидено във всяко отделно помещение да има самостоятелен санитарен възел. Изграждането на банята и тоалетната към всяка стая е наложило известно, макар и не чак толкова много, стесняване на жилищното пространство. И на това обаче има решение, което с минимални средства би довело до положителен ефект. Част от единичните стаи биха могли да бъдат обединени с една междинна врата. Така формално жилищните помещения за един човек ще се намалят, но пък ще се увеличи значително комфортът за настанените, защото те ще разполагат с повече възможност за разполагане на електроуреди за бита и друго интериорно оборудване и обзавеждане.

image

„Домът на армията“ в Смолян се възражда

В момента към Военния клуб в Смолян има действащ брейк-клуб. Има обаче планове и проекти за здравето на хората в Родопите. Целта е да развием образователна програма, чрез която да научим хората да мислят по-позитивно. „От Рожен нататък хората са едни, от Рожен насам хората са други, тук винаги се примиряват. В процес на подписване на договор сме за музикална школа за деца от 36 до 12 г., за народно и съвременно пеене. Опитваме се да възстановим живота в тази сграда, която е толкова красива и с толкова богата история“, това каза Анастасия Петковска от администрацията на военния клуб в родопския град.
Клубът разполага с голяма и отоплена зала, както и още по-голям киносалон с над 400 седящи места. Цялата сграда е била проектирана за театър, но впоследствие е решено да бъде Дом на армията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker