The National Interest оцени опасността за САЩ от военен конфликт с Русия

Pan.bg 27 фев 2020 | 20:51 views (372) commentaries(1)
img
pan.bg
Анализаторите на американското издание The National Interest коментираха ситуацията с ученията на американските военни, по време на които Пентагонът симулира сценарий на ядрена атака по територията на Руската федерация. Пентагонът в края на февруари моделира "ограничен" ядрен обмен между американските и руските сили. Американските военни разработиха сценарий на "малка атомна война". Авторите на The National Interest са убедени, че американското Министерство на отбраната е преследвало скрити мотиви в рамките на това мероприятие. Армията се опитва да получи одобрението на Конгреса за допълнително финансиране за разработването на нови ядрени бойни глави с малка мощност. Става въпрос за милиарди долари. „Някои теоретици смятат, че оръжията с ниска мощност са по-полезни от високоефективните бойни глави. Трябва обаче да се разбере, че дори „малка“ ядрена война ще убие десетки милиони хора и ще промени завинаги живота на планетата Земя“, пишат авторите в The National Interest. Дори малка ядрена война ще убие или осакати почти 100 милиона души само за няколко часа. До такива заключения са стигнали изследователите от Принстънския университет по време на една от техните научни разработки. Учените заявяват, че такова нещо като "малка ядрена война" не съществува. Всяко използване на атомно оръжие ще се превърне в катастрофа за човечеството. Следователно ударът по Руската федерация ще бъде огромна грешка за САЩ. „С този проект искаме да подчертаем катастрофалните последици от ядрен конфликт между САЩ и Руската федерация“, добавят учените. Рискът от ядрена война с Русия рязко нарастна през последните две години, когато САЩ решиха да се оттеглят от многогодишния договор за контрол на ядрените оръжия. Ситуацията се влошава и от намеренията на Вашингтон да започне разработването на ядрени бомби с малка мощност, както и да създаде доктрина относно възможността за тяхното използване. Според много американски експерти Съединените щати са тръгнали по грешния път. По-специално, анализаторът Дейвърик Холмс заявява, че Вашингтон се държи изключително глупаво. „Ние се заблуждаваме, ако мислим, че използването на ядрени оръжия с ниска ефективност по някакъв начин ще помогне да се спре ескалацията“, казва Дейвърик Холмс.
Л. Дойчинов
По информация на https://politros.com
Снимка: https://nationalinterest.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 28 фев 2020, 01:28
   
  1
   
  1

  "Според много американски експерти Съединените щати са тръгнали по грешния път. По-специално, анализаторът Дейвърик Холмс заявява, че Вашингтон се държи изключително глупаво. "

  Да, тези са изключително глупави и следователно и много опасни!

  Трябва обаче да се разбере, че дори „малка“ ядрена война ще убие десетки милиони хора и ще промени завинаги живота на планетата Земя“
  Няма такава " „малка“ ядрена война"!

  И виж ги само, симулират все "случайно", че всяка тяхна война ще е на територията на Русия?
  "Пентагонът симулира сценарий на ядрена атака по територията на Руската федерация."

  А не могат ли да си представят, че в момента, когато нападнат Русия на нейна територия, то Русия без проблем ще ги нападне пък тях на тяхна територя в САЩ и симулацията им никак не е верна?

  Остава САЩ да използват, та макар и "малки" ядрени заряди по Русия, то тя няма да чака да разбере и анализира, "колко малки "са, а ще ги нападне с нейните "големи" и тогава ще се види, колко милиона пък американци ще загинат?
  И много се надявам, точно тези, с тези симулации и които са виновни за тази война, точно те в най-големи мъки да загинат!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker