Проектът за бронираните машини може да бъде рестартиран

Pan.bg 17 мар 2020 | 20:38 views (695) commentaries(0)
img Mediapool.bg

Ситуацията около другия голям проект за бронираните машини, който е на стойност над 1.45 млрд. лева, е далеч по-сложна. Забавянето може дори да пренареди проекта, който е изключително сложен и генерира много бизнес и политически интереси.
МО поиска оферти само от четири фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия). NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария).
Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата. Министерството обаче даде допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и вероятно тя остава в играта.
Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.
Така като фаворити се очертават Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System - MOWAG (Швейцария).
От военното министерство са категорични, че държат условията на проекта да бъдат изпълнени. Според източници на Mediapool обаче има възможност проектът за покупката на нови бронирани машини да бъде "ревизиран" от депутатите, както това се случи с този за покупката на нови изтребители.
Офертата на САЩ не отговаряше на ценовите, а и на други критерии, заложени в проекта, но парламентът го прегласува скоростно.
Сега не е изключено искането на Франция за директни преговори да получи подкрепа.
Освен това още една компания - американската The Armored Group (TAG), иска да се включи в проекта и да даде оферта, но обяви плановете си по-късно и МО не разреши тя да участва.
Ако проектът бъде забавен значително, остава възможността той да бъде рестартиран напълно. Според източници на Mediapool ситуацията около него остава много напрегната и бъдещето му съвсем не е ясно.
МО иска да закупи 150 машини - 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания.
Те пък обикновено са един от факторите, които предопределят избора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка