Турската армия се въоръжава с танкове Kaplan ("Тигър")

Pan.bg 26 мар 2020 | 14:47 views (518) commentaries(0)
img
Pan.bg
Компанията FNSS достави на турската армия първите серийни машини от новия среден танк Kaplan. Според официалната класификация в турската армия Kaplan ще бъде смятан за „верижна противотанкова машина“. Първите два предсерийни модела бяха доставени на армията през декември миналата година, а сега вече се появи и информацията за доставката на първите шест серийни машини на войските, съобщава сайтът janes.com.
Първите Kaplan са допълнително оборудвани с противотанкови системи "Корнет". В същото време представители на компанията Roketsan вече анонсираха, че на Kaplan е тестван нов турски ПТРК OMTAS, а в бъдеще се планира използването на тези ракетни системи на новите бойни машини.
Kaplan („Тигър“, на турски) е класически представител на съвременните средни танкове. Машината е разработена от турската корпорация FNSS, съвместно с индонезийската компания PT Pindad, в рамките на програмата за перспективен среден танк (Modern Medium Weight Tank, MMWT). Планирано е основният клиент на новия танк да бъдат въоръжените сили на Индонезия, докато представителите на FNSS подчертават високия му експортен потенциал.
Турският "Тигър" е разработен на базата на новото поколение верижно шаси Kaplan, разработено от FNSS Corporation. Куполата е белгийската CMI Defense CT-CV със 105-mm нарезно оръдие и коаксиална 7,62-mm картечница. Оръдието е оборудвано със заряден автомат от барабанен тип и е съвместим със стандартните 105-mm муниции на НАТО.
Машината е оборудвана с цифрова система за управление на пожар със стабилизирани прицели (с интегриран инфрачервен канал за изображение и лазерен далекомер), информационна система за управление и навигационна система, както и система за кръгов обзор. Оцеляването на машината и екипажа се осигурява от сензори за лазерно облъчване, пускови установки за димни гранати, система за защита от бойни отровни вещества, както и автоматизирана противопожарна система.

Източник: janes.com
Снимка: © janes.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker