На 29.03.2020г. Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите става на 105 години

Pan.bg 30 мар 2020 | 10:23 views (207) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

За съжаление извънредното положение заради заразата от коронавируса няма да позволи на военноинвалидите, военнопострадалите и техните приятели да се съберат, както всяка година на 29 март, за да отбележат годишнината. Празникът се отлага, каза председателят на Съюза младши лейтенант от запаса Петър Велчев. В по-добри времена ще се проведе и 33-ят конгрес на военно-патриотичната организация.

Предаваме поздравленията и пожеланията за постигане на набелязаните цели на Съюза за доброто на военноинвалидите и военнопострадалите от председателите на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните на България и Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ генерал от запаса Златан Стойков, доц. д-р Иван Сечанов и капитан далечно плаване Атанас Илев.

***

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е създаден на 29 март 1915 г., когато в София се провежда първият учредителен конгрес на Съюза на дружествата „Инвалид” в България. До този момент всъщност у нас има вече около 20 дружества, първото от които е създадено през есента на 1913 г. в София.
Възникването на дружествата и организацията на национално ниво е пряко следствие от големия брой военноинвалиди и военнопострадали по време на Балканските войни.
С указ на цар Фердинанд от 13 април 1915 г. е приет и първият Закон за привилегиите на пострадалите от войните. Държавният глава става патрон на организацията, като тази традиция продължава и до наши дни.
През 1925 г. е приет нов закон на организацията. Към Министерството на войната се създава Отделение за подпомагане на военноинвалидите и военнопострадалите. Следващият закон датира от 1936 г. Той е за подпомагане на пострадалите от войните. През 1951 г. обаче съюзът е закрит, а държавата му отнема недвижими имоти и активи в размер на повече от 500 млн. златни лева.
Съюзът е възстановен през 1990 г., а през 2005 г. е приет Закон за военноинвалидите и военнопострадалите. По отдавнашна традиция патрон на Съюза е държавинят глава – царя или днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker