Южна Корея изпрати първа партида 155 mm САУ К-9 Thunder на Естония

Pan.bg 30 мар 2020 | 14:29 views (521) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
mil.com

На 27 март 2020 г. южнокорейската компания Hanwha Land Systems започна да доставя 155-мм самоходни гаубици K-9 Thunder в Естония. Първата двойка самоходни каубици бе доставена до пристанището на Бремерхафен (Германия), откъдето те ще продължат по пътя си към клиента с ж.п. транспорт. Предполага се, че тези два гаубици ще бъдат използвани за обучение на личния състав на въоръжените сили на Естония.

През юни 2018 г. Естония подписа договор за закупуване на 12 САУ K-9 Thunder от наличните във въоръжените сили на Южна Корея за 46 милиона евро. Началото на доставките бе планирано за 2020 г., а тяхното приключване - през 2021 г. През октомври 2019 г. МО на Естония реши да закупи 6 допълнителни гаубици К-9, като похарчи за тях 20 милиона евро, спестени от други обществени поръчки. Договорът обаче все още не е подписан.

Както бе отбелязано, новата оръжейна система ще подобри бойните възможности на артилерията на Сухопътните войски на Естония чрез добавяне или замяна на буксируемите гаубици FH-70, които са в експлоатация в 1-ва пехотна бригада.

155-мм самоходни гаубици K-9 Thunder са разработени в средата на 90-те от Samsung Techwin. Далечината на унищожаване на цели (в зависимост от версията) е от 48 до 84 km. K-9 Thunder са приети на въоръжение в Южна Корея, Индия, Норвегия, Турция и Финландия.

На снимката: Самоходната артилерийска установка (САУ) K-9 Thunder, (сн. Wikipedia)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker