Възстановена е работата на социалната кухня към МО във Варна

Pan.bg 04 апр 2020 | 11:00 views (361) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ активно и приоритетно работи в посока на търсене на алтернативи и допълнителни ресурси за предоставяне на услугата „Социална кухня“ в условията на извънредно положение. За целта се води кореспонденция с общини, в които се реализира социалната услуга, като са изпратени 22 броя писма до съответните кметове, относно ползване на услугата „Домашен социален патронаж“. Това се посочва в отговор на агенцията на поставени от „Otbrana.com” и в. „Българско войнство” въпроси.

На този етап във връзка със Заповед № ОХ-232/12.03.2020 г. на министъра на отбраната, изменена и допълнена със заповед № ОХ-247/13.03.2020 г., Указания № 514/10.03.2020 г. на началника на ВМА и главен лекар на въоръжените сили, както и на основание Заповед № 292/17.03.2020 г. на изпълнителния директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ е преустановено предоставянето на услугата „Социална кухня“ за периода 17.03-30.04.2020 г. Услугата „Социална кухня“ ще бъде предоставяна по домовете на правоимащите единствено в гр. Банско, гр. Ямбол, гр. Ботевград и гр. Дупница, се посочвше в съобщението от 17 март. Впоследствие от агенцията информираха, че е намерено решение на проблеми в Плевен и Бургас.

Поискахме чрез Пресцентъра на МО информация дали се предвижда и други социлни кухни да заработят. Питането ни е в интерес най –вече на стотиците ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали и пенсионирани военнослужщи, които имат правата да ползват социалните кухни.

По-нататък отговорът от ИА „Военни клубове и военно-почивно дело” продължава така: „Търсят се и варианти, свързани с ползването на безвъзмездна подкрепа от страна на общините чрез създадените доброволчески отряди към сформираните в тях кризисни щабове, които да разнасят приготвената от нашите доставчици храна по домовете на потребителите. На този етап освен цитираните в запитването градове, считано от 01.04.2020 г. се възстанови услугата „Социална кухня“ в град Варна. От 06.04.2020 г. се възстановява и работата на услугата в градовете Благоевград и Хасково. Взаимоотношенията с общините са регламентирани със споразумения за сътрудничество. В процес на договаряне са и други градове, като един от тях е и град София.”

Надяваме се, че усилията, които полага агенцията, се посочва в отговора, ще доведат до разширяване кръга на работещите социални кухни. Подчертава се, че хората с принос в отбраната на страната, които ползват услугата, са
приоритет, особено във времето на извънредно положение. Оценявайки факта, че те попадат в най-рисковата група, ние проявяваме необходимата отговорност в опазване на тяхното здраве и живот, чрез доставка на услугата по домовете им, съобщават от агенцията. И изказват благодарност към всички общини и доставчици, които с желание, съпричастност и отговорност ги подкрепиха.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker