Финладската Patria и СВ на САЩ сключиха споразумение за проучване на 120 mm минохвъргачна система Patria Nemo

Pan.bg 21 май 2020 | 12:49 views (1640) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg
По информация на Armada International
20 май

Центърът за управление и развитие на бойните способности на Сухопътните войски (СВ) на САЩ и Patria подписаха Споразумение за съвместно проучване и развитие (CRADA). Целта е да се проучи възможността за интегриране на 120 mm куполна минохвъргачка със задно зареждане, в американските минохвъргачни платформи.

Споразумение за сътрудничество, за изследвания и развитие (CRADA)
Споразумението предвижда да се оценят възможностите на минохвъргачната система Patria Nemo и нейната съвместимост с минохвъргачните платформи и системите за управление на огъня на американските минохвъргачки. Оценява се също така и използването на настоящите 120 mm американски минохвъргачни боеприпаси в минохвъргачки със задно зареждане като Patria Nemo.
Това споразумение е логично продължение на усилията на американските СВ да осигурят на бронираните бригади и на бригадите Stryker бърза, прецизна индиректна и директна огнева способност, като заедно с това оперативният екипаж да е добре защитен и физическото му натоварване е значително облекчено.

В края на 2018 г. СВ на САЩ публикуваха маркетингово проучване, което цели да идентифицира способни източници за разработване и производство на 120 mm Mortar Future Indirect Fire Turret - FIFT (бъдещ индиректен минохвъргачен купол). Patria отговори на маркетинговото проучване на базата на своята минохвъргачната система Patria Nemo.

image

Минохвъргачна система Patria Nemo
Patria Nemo е 120 mm куполна минохвъргачна система, с дистанционно управление, и с възможност както за директна, така и за индиректна стрелба. Тя има способност да нанася удари по една цел едновременно с 6 мини, изстрелвайки ги по различни траектории. Освен че е високо защитена, Patria Nemo е лека, компактна и лесно се инсталира на леки верижни шасита, на колесни бойни машини или на военноморски кораби.

„Споразумението между СВ на САЩ и Patria илюстрира скока в способностите, които съвременните куполни минохвъргачни системи могат да въведат във въоръжените сили, както и водещата роля на Patria в тази технологична сфера. Това е логично продължение на сътрудничеството между Patria и правителството на САЩ, което чрез програмата за чуждестранни военни продажби (FMS)* стартира с продажбите на Patria Nemo в трети страни“ заяви Юсси Ярвинен, президент на подразделението Patria Land.

*Чуждестранните военни продажби (FMS) са форма на подпомагане в областта на сигурността, която дава право на САЩ да продават военна техника и услуги на чуждестранни държави.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка