Латвия и Естония с първа поръчка за новия вариант на противотанковия гранатомет Carl-Gustaf M4

Pan.bg 26 май 2020 | 14:19 views (568) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на saab.com

Saab е получила поръчки от въоръжените сили на Латвия и въоръжените сили на Естония за доставки на противотанковия гранатомет Carl-Gustaf® M4. Доставките ще се извършват през периода 2021-2024 г. Поръчките са в рамките на рамково споразумение, подписано от Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) през юни 2019 г., което позволява на Швеция, Латвия и Естония да правят поръчки за оръжейни системи Carl-Gustaf M4 в десетгодишен период.

„Имаме удоволствието да обявим Латвия и Естония като най-новите ни клиенти на Carl-Gustaf M4. И двете държави имат история в оперирането през повече от две десетилетия със системата Carl-Gustaf. Очакваме с нетърпение да засилим допълнително техните сухопътни бойни способности с най-новата версия на системата“ заяви Йорген Йохансон, ръководител на бизнес областта Saab Dynamics.

„Новото поколение противотанкови гранатомети Carl-Gustaf M4 определено е голяма стъпка напред за войник, който е обучен в тази област и се е справил с по-старата версия M2, особено по отношение на носенето на оръжието. Новият вариант е наполовина по-лек. Тази съвместна поръчка е много добър пример за сътрудничество със съседните страни, като държавите постигнаха икономически най-изгодната и най-добра сделка. Сътрудничеството между държавите в отбраната е един от най-важните начини за повишаване на отбранителната способност на нашия регион“ сподели Рамил Лип, началник на Категория (Въоръжение) в Естонския център за инвестиции в отбрана.

„Придобиването на най-новото поколение безоткатно оръжие бележи още един ключов момент в балтийското и скандинавското сътрудничество. Съвместните поръчки осигуряват значителни икономически ползи както за Латвия, така и за Естония, и в същото време и за увеличаване на регионалната оперативна съвместимост и съвместно обучение на съюзническите ни сили. Закупуването на Carl-Gustaf M4 заедно с по-ранните доставки на боеприпаси значително подобрява оперативните възможности на Латвийските национални въоръжени сили и проправя пътя за дългосрочна модернизация на нашите въоръжени сили“ допълни Артис Пабрикс, министър на отбраната на Латвия.

Carl-Gustaf M4 е най-новия вариант на преносимата оръжейна система, изстрелвана от рамо. Той дава на потребителите широк спектър от възможности за ангажиране на цели и позволява на войските да останат подвижни и ефективни при всеки сценарий. Оръжейната система се основава на страхотните възможности на предишните й варианти, предлагайки по-висока точност, по-лека конструкция и съвместимост с бъдещите иновации. Вариантът M4 е съвместим също с интелигентни системи за
наблюдение и бъдещи технологични разработки, като програмируеми боеприпаси.

От старта си през 2014 г. Saab е подписала договори с 13 различни държави за Carl-Gustaf M4.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка