Чехия възнамерява да закупи самоходни гаубици CAESAR 155 mm

Pan.bg 07 юни 2020 | 12:20 views (533) commentaries(1)
img
pan.bg
Чешкото министерство на отбраната обяви решението си за започване на преговори с френската компания Nexter за придобиването на 52 броя 155-mm самоходни гаубици CAESAR (CAESAR - CAmion Equipe d'un Systeme d'Artillerie). Министерството възнамерява да сключи договора преди края на тази година. Това решение беше одобрено единодушно от Колегията на Министерството на 21 май 2020 г. Два прегледа на пазара, проведени през 2017 и 2019 г., както и фаза на технико-икономическа обосновка, внимателно оцениха 8 модерни системи от различни производители. Въз основа на сравнение на 80 основни задължителни параметъра, самоходната гаубица (СГ) CAESAR беше определена като най-добрият вариант за замяна на самоходните гаубици Dana на въоръжение в 13-ти артилерийски полк. Понастоящем само половината от експлоатираните вече 40 години СГ Dana са в съответствие със стандартите на НАТО. Основното изискване за новите гаубици е било спазването на стандартите на НАТО (калибър 155 mm, далечина на стрелбата 40 km). Те ще станат част от тежката бригада, която Чехия трябва да сформира до 2026 година. Сред другите критерии е използването на шасито на Tatra за унификация. Далечината на стрелбата със стандартните боеприпаси за СГ CAESAR е 40 km, а със специалните - 55 km. Закупуването на френската установка е признато икономически за най-изгодната опция. Както бе посочено, цените за други образци, които имат подобни технически характеристики, бяха почти два пъти по-високи. Първата заявка до производителя в съответствие със "Закона за обществените поръчки" се проведе тази седмица, а предварителните консултации ще се проведат в края на юни - началото на юли. Предполага се, че официалните преговори с производителя ще продължат от лятото до есента. Прогнозната стойност на договора, включително ДДС, се оценява на 5,95 милиарда крони (249,3 милиона долара) или приблизително 105 милиона крони (4,4 милиона долара) за една СГ CAESAR. Както се очаква, доставките ще бъдат извършени през 2022-2026 г. Договорът ще включва начален боекомплект, два тренажора, комплект за обслужване и обучение на инструктори и технически персонал. Споразумението ще включва опции за доставка на още 12 гаубици. Очаква се чешката отбранителна индустрия да получи дял от работите. Всички гаубици ще бъдат поставени на шасито на Tatra 8x8. Окончателното сглобяване ще се извърши в Чешката република с участието на национални държавни и частни компании.
Освен това се очаква чешките производители да получават поръчки за комуникациите, кабелните системи и боеприпасите. Бонус за тези компании може да бъде дългосрочното сътрудничество с Nexter на пазарите на трети страни.
Л. Дойчинов
По информация на Army Recognition
Снимка: Nexter
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  volxov5 08 юни 2020, 20:01
   
  0
   
  0

  Очаква се чешката отбранителна индустрия да получи дял от работите.

  Които ще бъдат над 50 %

  CAESAR pro Armádu ČR je možné dosáhnout českého průmyslového podílu nad 50 procent.

  Освен камиона /ходовaтата част на TATRA 8x8,/,искат ,да правят и бронираната кабина,която ще се различава от френската.

  p.s

  + сглобяването има в CZ, + + чешките производители да получават поръчки за комуникациите, кабелните системи и боеприпасите.

  За французите им остана ,само оръдието и ще включва начален боекомплект, два тренажора, комплект за обслужване и обучение на инструктори и технически персонал..

  p.s.1

  Направо са си на далавера... /за тях икономии/или приблизително 105 милиона крони

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка