Milrem Robotics представи бронирана машина Type-X с безекипажен купол CPWS II на John Cockerill

Pan.bg 18 юни 2020 | 16:24 views (909) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg
По информация на johncockerill.comMilrem Robotics и белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense представиха на съвместно събитие роботизирана бойна машина Type-X (RCV), интегрирана със защитена бойна станция от второ поколение Cockerill (CPWS II).

Шасито Type-X е революционна разработка за модулна многоцелева машина, платформа за цяло семейство автоматизирани безекипажна бронирани машини. Това е първата бронирана машина, която е целенасочено проектирана и произведена като автоматизирана и безекипажна, предназначена да бъде съставна част от експлоатация без екипаж като ключова част от механизирани подразделения.

Type-X е проектирана така, че боеготовата машина да тежи под 12 т., което позволява бързото й транспортиране и разгръщане – включително с хеликоптер или парашут.

Type-X е комбинация от обогатен изкуствен интелект (Augmented Artificial Intelligence) и дистанционен системен оператор. Машината е верижна и се характеризира с висока бронезащита. Бронираните машини от този тип могат да допълват войскови формирования или да оперират самостоятелно като безекипажни формирования.

„Модулният принцип на Type-X позволява интеграцията и на по-големи куполи, но конструкциите на куполите, които представяме днес, са оптимизирани за операции под броня“, заяви Кулдар Ваярси, изпълнителен директор на Milrem Robotics. „CPWS II е стъпка в правилната посока, тъй като куполът поначало е проектиран да бъде с дистанционно контролирана конфигурация (безекипажен) и осигурява лесен достъп отвън, което позволява да се извършва презареждане и поддръжка“, добави Ваярси.

„Една от първите реалистични роли за безекипажните бронирани бойни машини ще бъде защита на конвои, охрана и отбрана на база или периметър“ заяви Саймън Хей, главен маркетинг директор на John Cockerill Defense. „Type-X в конфигурация с купол CPWS може да бъде водеща машина или ариергард, осигурявайки на конвоя допълнително наблюдение и огнева мощ. Рядко конвой разполага с 25-милиметрова огнева мощ и като се има предвид, че системата е безекипажна, тактики като щурмуване от засада или маневриране в позицията на врага вече са реалистични възможности за конвой под обстрел“ обясни той.

По думите на Хей функциите за водене на безекипажни машини представляват добре развита технология, като разполагането на няколко контролни станции в конвоя може да осигури резервираност и бърза реакция. „Допълнителната сигурност на една предна оперативна база вече може да се гарантира от подвижна безекипажна бойна машина. Вместо войници да бъдат излагани на риск, тези отбранителни системи могат да осигурят непрекъснато
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
наблюдение и способност за маневриране и отблъскване на нападение, а не просто за поемане на удара“ изтъкна той.

CPWS II е купол с нисък профил и ниско тегло, с революционен отвор на люка и позволява монтиране на оръдие M242 25 mm X 137 mm Bushmaster или 230LF, 30 mm X 113 mm.

CPWS II е дистанционно управляван купол, проектиран с цел да се интегрира с бронирани машини със задвижване 4х4 и 6х6. Именно революционният люк, който може да работи в три режима, го прави предпочитан избор при операции с бронирани машини без екипаж.

Възможността за отваряне на купола позволява бързо презареждане отвън. Оборудван с 360 градусов панорамен мерник, със CCD, термовизионно и смесено изображение, CPWS е чудесен партньор за роботизираните бойни машини Type-X. Куполът може да бъде оборудван с противотанкови ракети като Alcotan, MMP, Javelin или SPIKE.

„Комбинирането на автоматизирани логистични машини с Type-X може успешно да намали необходимия състав на конвоя и да го сведе само до няколко оператора. Паралелно с това, способностите за отбрана на конвоя ще бъдат увеличени. Това не е просто скок напред в защитата на силите, а умножител на силите, с които разполагате“ допълни Кулдар Ваярси.

По време на демонстрацията Milrem Robotics представи и своя комплект за интелигентни функции (IFK), който превръща всяка машина в самостоятелна или дистанционно управлявана. IFK е модулен хардуерен и софтуерен комплект, осигуряващ ROS2 базирана среда за различни функционалности, която може да бъде осигурена от Milrem Robotics, от клиента или от трета страна. IFK е разработен за THeMIS UGV и Type-X на Milrem Robotics, но може да бъде адаптиран към всяка друга машина с интегрирано drive-by-wire електронно задвижване.

Двете компании оценяват положително бъдещото си сътрудничество. „С нетърпение очакваме да разработим широк спектър от отбранителни решения с John Cockerill, тъй като те имат сериозен опит не само със среден калибър, но са известни и със своя опит и с 90-милиметровите и 105-милиметровите оръдия“ изтъкна Ваярси.

За Milrem Robotics
Milrem Robotics е създадена през 2013 г. и представя първата си безпилотна сухопътна машина - THeMIS - през 2015 г. Оттогава THeMIS се продава в 9 страни, 7 от които са членки на НАТО. Мисията на Milrem Robotics е да предлага иновативни роботизирани решения за работа в тежки условия като отбрана, селско стопанство, горско стопанство, общински услуги, спасителни дейности и минно дело.
https://milremrobotics.com

За John Cockerill Defense
Член на групата John Cockerill с 200-годишна история, John Cockerill Defense е технологичен лидер при разработването и производството на многофункционални, високоефективни куполи в диапазона 25-120 мм за бронирани машини с ниско и средно тегло. John Cockerill Defense разработва и интегрира цялостни и иновативни решения: проектиране, производство, интеграция и модернизиране на оръжейни системи, експлоатационно и тактическо обучение, симулационни системи Agueris® (виртуални потапящи, мобилни, вградени и взаимосвързващи се), поддръжка през целия жизнен цикъл на оборудването и иновативни функционалности. Представяни с марката Cockerill®, оръжейните системи на John Cockerill Defense съчетават превъзходна огнева мощ и леко тегло за бронирани машини с висока мобилност, гарантиращи огнева мощ, съвременни бойни способности и защита.
www.johncockerill.com/defense

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Milrem Robotics представи бронирана машина Type-X с безекипажен купол CPWS II на John Cockerill

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка