Разсеяха старите митове за разработването на автомат „Калашников“

Pan.bg 20 юни 2020 | 21:35 views (1299) commentaries(0)
img
pan.bg

Историите, които периодично се появяват в медиите и в интернет, че Михаил Калашников при разработването на своя автомат си е позволил много свободи и действал почти противно на препоръките на началниците си, нямат нищо общо с реалността.

Този и някои други разпространяващи митове за раждането на най-легендарното стрелково оръжие в света са опровергани в статия на портала "Калашников Media".

Както знаете, през втората половина на 40-те години се проведе конкурс сред конструкторите за създаването на нов автомат за въоръжените сили, като основните кандидати бяха разработките на Калашников, Булкин и Дементиев. Понякога можете да намерите информация, че Михаил Тимофеевич, както се твърди, произволно е направил много промени в автомата си преди самия край на изпитанията, а комисията по конкуренция не го е „забелязала“ или е затворила очите си за „нарушенията“.

По-конкретно, Калашников значително скъси дължината на цевта. Данните от таблицата за теглото и линейните характеристики и на трите автомата от финалния етап на състезанието ясно показват: и тримата конструктора изрязоха дължината на цевта. В АК той намаля от 450 на 400 милиметра, а при картечниците на Булкин и Дементиев беше още повече - от 500 на 400 милиметра.

Последната цифра е взета от заключението на Управление стрелково въоръжение на Главното артилерийско управление (УСВ ГАУ) според резултатите от полигонни изпитания, където освен всичко друго беше казано: „За да се увеличи маневреността на автоматите, е необходимо да се осигури дължина на цевта най-малко 400 мм. не повече от 900 mm, като се вземе предвид дулното устройство."

Друго „дързост“, която се приписва на Калашников, е промяна в конструкцията на ударно-спусковия механизъм (спусъкът е на основа на чехословашката пушка ZH-29). Всъщност, УСМ, създадени от типа УСМ Холек, в своите разработки използваха и тримата конструктори.

Известно е също, че преди последния етап Калашников направи повече промени в конструкцията си, отколкото конкурентите си. Но това се обяснява много просто - Михаил Тимофеевич просто по-внимателно взе предвид всички препоръки и коментари, издадени по-рано от специалистите при тестовете на полигона.

Докато Булкин и Дементьев не взеха предвид всички, включително важни указания. В резултат, именно това обстоятелство очевидно изиграло важна роля за определяне на победителя в конкурса, тъй като Калашников максимално доработил своето изделие.

Източник: rg.ru Снимка: Владимир Вяткин / РИА Новости

Превод и редакция:
pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка