В Китай назоваха слабостта на ядреният арсенал на Русия

Pan.bg 01 юли 2020 | 13:29 views (1329) commentaries(2)
img
pan.bg


Скоро ще бъде трудно да се разчита на съветските ракети

Стратегическият ядрен арсенал на Русия е съизмерим с този на САЩ, но половината ракети на Москва са с остаряло течно гориво R-36M "Воевода". Въпреки огромната си бойна сила, те са разработени през 70-те години от миналия век, а сега има нужда от нови ракети с твърдо гориво с още по-усъвършенствани капани. Това е единственият начин да се заобиколят съвременните системи за противоракетна отбрана и затова Русия започна да разработва хиперзвуков блок „Авангард“ и ракета „Сармат“.

Според китайското издание на The Paper, R-36M скоро ще изтече срокът за експлоатация, затова вече трябва да бъдат заменени с РС-28 "Сармат". Планира се новата ракета да бъде въведена в експлоатация още през следващата година, но поради многобройните трансфери на полетните тестове за конструкторски изпитания, е трудно да се каже кога РС-28 ще бъдат доставени в сериозни количества в частите на стратегическите ракетни сили.

46 ракети Р-36М са оборудвани с 460 ядрени бойни глави. Това е половината от целия арсенал. Ракетите са произведени в украинското конструкторско бюро "Южное", така че въпросът за производството на "Сармат" в Русия след 2014 г. стана като цяло от решаващо значение. Авторите на The Paper, чийто превод на статията е публикувана от "ИноСМИ", подчертават, че "Сармат" също е ракета с течно гориво, въпреки че Русия, вече има твърдогоривната "Булава".

Както е известно, твърдогоривните ракети са по-малки, по-леки и най-важното, много по-лесни за поддръжка. Но в същото време те имат нисък специфичен импулс и по-малка полетна маса. Отчасти това е причината Русия да разчита на течните ракети, аналогично постъпва и Китай.

Източник: yandex Снимка: cdn2.img.inosmi.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 01 юли 2020, 14:04
   
  9
   
  3

  НО, според данните на Шойгу, Путин и на други отговорни лица, ядрената им триада е почти обновена?

  "...Путин: доля современного оружия в ядерной триаде достигла 82%..."

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=fDxcn9yDCRI&feature=emb_logo


  Е, кой знае повече? Според Путин, обновлението на руската ядрена Триада в декември 2019 е достигнало 82%?

  Е, ако е така, то едва ли някакви си китайски журналисти знаят точно, какво и как е обновено в Русия?

  Пък дори и "Воеводите" им, Р-36М да са вече "стари", то няма проблем първо да бъдат изстреляни новите руски стратегически ракети от подводниците и тези с наземно базиране, които са с бойни глави "Авангард" и само след минути, когато в САЩ цялото им ПРО и ПВО вече е унищожено напълно, ще ги доубият и "старите" руски ракети :) ?

  Русия има поне "Авангард" и "Булавите" които без проблем ще ударят целите си, докато САЩ имат престарели стратегически ракети, разработвани още от немският фашист Вернер фон Браун след втората световна война!

  Да не се стига до там, но ако се погледне по-сериозно на въпроса, то Русия в момента има най-добрите и ефективно най-новите ядрени оръжия в света!

  А то днес ядрените оръжия не са и най-страшните! Има вълнови, психотронни, поточни, струйни (пучковое оружие) и какви ли не още!
  И се видя също, че и едно нищо и никакво биологично оръжие, може да направи армията на противника небоеспособна за определено време!
  А през това време "стари" или нови ракети, може много бързо да му видят сметката!

 2. #2
  Колев 02 юли 2020, 11:54
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #1
  Я пак си провери източниците,после си вземи лекарствата и чак тогава коментирай.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка