Финладската Patria и норвежката Kongsberg се обединиха за участие в бъдещите американски програми за минохвъргачни системи

Pan.bg 02 юли 2020 | 16:44 views (1330) commentaries(0)
img
Митко Василев,
pan.bg
По информация на patria.com

Patria и Kongsberg Defense & Aerospace се обединиха за участие в бъдещите американски програми за минохвъргачни системи. Обединенито ще предложи на американския пазар изключителната комбинация на водещите в света минохвъргачни системи на Patria, и производствените мощности на Kongsberg за създаване на оръжейни системи с дистанционно управление (RWS) и опит на американския пазар.

Patria Nemo е водещата в света куполна минохвъргачна система. Тя е 120-милиметрова минохвъргачна система с дистанционно управление, способна както на директна, така и на индиректна стрелба по време на движение. Nemo може да изпълнява стрелба с множество боеприпаси с едновременно попадение върху целта (Multiple Rounds Simultaneous Impact - MRSI) с до 6 мини на мисия MRSI. Освен че е високо защитена, Patria Nemo е лека, компактна и лесно се интегрира върху леки верижни шасита, бронирани колесни бойни машини или военноморски кораби.

След като проучиха предстоящите програми за минохвъргачни системи на въоръжените сили на САЩ, Patria и Kongsberg се договориха да използват съществуващите производствени мощности на Kongsberg в Джонстаун (Пенсилвания), за производството на Nemo за американския пазар. През последните 20 години заводът на Kongsberg в Джонстаун заедно с широката й база американски поддоставчици осигуриха над 14 000 оръжейни системи за въоръжените сили на САЩ. В Джонстаун Kongsberg произвежда куполи с дистанционно управление MCT-30 за програмата БМП Stryker на американската армия. През май 2020 г. фирмата бе избрана да работи и за програмата на Корпуса на морската пехота на САЩ за десантни бойни машини (Amphibious Combat Vehicles).

„Отличната репутация на Kongsberg за производство на висококачествени оръжейни системи ги прави логичен избор за производството на нашите системи за въоръжените сили на САЩ. Ние сме готови да предоставим на САЩ най-модерната, защитена и мобилна 120 mm минохвъргачна система и да я произвеждаме на място в САЩ“ казва Юси Ярвинен, президент на Patria Land.

„Kongsberg и Patria имат дълга история на съвместна работа. Връзката ни се засили през 2016 г. с придобиването от страна на Kongsberg на миноритарен дял в Patria“ заяви Pål Bratlie, изпълнителен вицепрезидент на Kongsberg Defense & Aerospace AS и добави: „Това споразумение за обединяване за производство на системата Nemo е фантастично средство нашите компании да обединят усилията си, за да осигурят решение за бойците които имат
нужда от куполни минохвъргачни системи“.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка