Финансирано от НАТО съоръжение, готово да приеме и подкрепи съюзническите войски в Естония

Pan.bg 06 юли 2020 | 08:22 views (593) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на Пресцентъра на НАТО

На 1 юли 2020 г. бе открито ново инфраструктурно съоръжение на НАТО в базата Тапа (Tapa) в Естония. Хъбът може да приема и да улеснява движението на силите на НАТО, включително съвместната оперативна група с много висока степен на готовност (VJTF), и ще бъде използван за учения и предислокация на оборудване. По-голямата част от проекта на стойност 20 милиона евро е финансиран чрез Програмата за инвестиции в сигурността на НАТО (NSIP).

Новата инфраструктура включва казарми за настаняване на личен състав, място за съхранение на техника и превозни средства, медицински център и хеликоптерна площадка. Съоръжението ще служи като готов за използване полеви лагер за учения с кратко време за реагиране и разгръщане. Той ще помогне за гарантиране на гъвкавостта и бързото предвиждане на силите на НАТО на цялата територия на балтийските съюзници.

„Проектът в база Тапа показва разпределение на тежестта в действие. Това е също пример за това, че съюзниците изпълняват ангажиментите, които поеха на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г., за да подобрят способността на НАТО за бързо и ефективно укрепване на източните си съюзници“ заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това е само един от над 200 проекта, стартирани от съюзниците от НАТО, за да се даде възможност за план за действие за готовност. Чрез общо финансиране инфраструктурата за подпомагане на предислоцирането на военни товари и приемане, организиране и обучение в момента се изгражда в осем държави от НАТО.

На снимката: Откриването на съоръжението (сн. Арди Холисмаа, Естонски сили за отбрана)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка