Директорът на военното разузнаване няма да бъде цивилен

Pan.bg 09 юли 2020 | 17:37 views (1771) commentaries(1)
img пан.бг
Източник: http://otbrana.com/

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята да предложи сега изпълняващия длъжността директор на Служба „Военна информация“ полковник Велко Атанасов за титуляр. Това предполага, че полковникът ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал“. Новината произтича от днешното заседание на Комисията по отбрана от отговора на министъра на въпрос на народния представител Таско Ерменков. В Закона за военното разузнаване има две опции по този кадрови въпрос. Там е записано: „Длъжността директор на Службата може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ От думите на министъра става ясно, че няма да бъде цивилен.

Днес Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за военното разузнаване. Наред с всичко с окончателното приемане на предложените от народни представители изменения ще се промени наименованието на службата от „Военна информация“ на Военно разузнаване“. Интересно, дали това ще се случи своевременно, за да не се назначава директорът два пъти последователно.

Кадровите промени по висшите етажи на армейската йерархия се очакват най-късно до края на месеца по силата на съответните укази на президента. Засега предстоящите рокади се обобщават, каза министърът. Предстои да се обсъдят на Съвет по отбрана и да се внесат в Министерския съвет, който да ги предложи на държавния глава.

Все още е проблемна темата с утилизацията на излишните боеприпаси в армията. Общото им количество е над 10 хиляди тона, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в отговор на въпрос на народния представител ген. Кольо Милев. Според МО, има две решения – търговска реализация и унищожаване. За утилизацията се отива към създаване на център, за какъвто вариант се говореше през 2004 г. Възможности за това има в "ТЕРЕМ – Цар Самуил ЕООД, гр. Костенец. Необходими са обаче и нормативни промени, стана ясно още от думите на заместник-министъра.

Пандемията от коронавируса не се е отразила сериозно върху подготовката на войските, каза министър Каракачанов, отговаряйки на въпроса на народния представител Джейхан Ибрямов. Негативни последици има по отношение на двата модернизационни проекта за ВМС и Сухопътни войски. За двата патрулни кораба на 16 юни са подновени преговорите с германската фирма „Люрсен“. Очакванията на министъра са
до края на октомври да има подписване на договор.

Като адекватни се определят мерките на МО за опазване здравето на личния състав. Добър резултат е дало и решението за изолация на курсантите. Новият момент е връщането на двама военнослужещи от контингента ни в Афганистан заради заразяване с коронавирус.

Развитието на ситуацията спря информационната кампания на МО „Бъди войник“, която ще бъде подновена в подходящо време. Пандемията налага обмислянето на варианта за тържественото връчване на първите офицерски пагони на курсантите випускници. Ако има възможност ритуалите ще бъдат в градовете, ако не - в района на училищата. На 24 юли е тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск „Добруджански”.

Разчетите, които правим с финансовото министерство, предполагат, че и през 2021 г. военните заплати ще бъдат повишени с 10 процента, прогнозира министърът в отговор на въпрос на народния представител Милко Нецов. Той припомни, че три години по ред това увеличение е факт.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 09 юли 2020, 20:18
   
  19
   
  2

  АКО ИСКАТЕ ВЯРВАЙТЕ,АКО ИСКАТЕ НЕ ВЯРВАЙТЕ ,НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО В Ч€РВ€НОТО $€ЛО БУЛГАРИ$ТАН, ГАДИНКА живкова Щ€ $ТАНЕ ДИР€КТОР НА "ви"-$лужбица ЕДИН ДЕН!

  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка