Вдигат пределната възраст са резервисти и запасни

Pan.bg 15 юли 2020 | 13:17 views (920) commentaries(2)
img pan.bg
Източник: otbarana.com/ Спирдон Спирдонов

Пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите (старшините), офицерските кандидати, младшите офицери и старшите офицери да стане 60 години, а за генералите и адмиралите – 65 години. Т.е. от 3 до 5 години. Това предвиждат промените в Закона за резерва на Въоръжените сили, които днес Министерството на отбраната е публикувало за обществено обсъждане. Предлагат се промени и в пределната възраст за служба в запаса: за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери – 60 години; за старшите офицери – 62 години; за офицерите с висши военни звания – 65 години.

Увеличението е съобразено с промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, в които пределната възраст за военна служба, според званието, беше увеличена с по три години. Друг е въпросът, че това можеше да се случи още тогава. Тази промяна, според мотивите към проекта, ще даде възможност и на военнослужещите, след навършването на пределна възраст по ЗОВСРБ и освобождаване от военна служба да сключат договор за служба в доброволния резерв до навършване на пределна възраст за притежаваното военно звание. Освен това, се въвежда максимална възраст за сключване на договор за служба в доброволния резерв, която да бъде не по-малко от две години до навършване на пределна възраст. Смята се, че това ще гарантира възможността за използване на резервиста в рамките поне на две години, което би оправдало извършената подготовка и разходи за него.

Поправките на Закона за резерва на Въоръжените сили правят втори опит за одобрение от правителството и парламента. Първият започна преди близо година, но така и не успя да прескочи съгласувателната процедура между ведомствата. Министерството на отбраната (МО) пак пусна за обществено обсъждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили. Това е онзи проект, който някои много обичат да наричат закон за доброволната военна служба. Но той не е само за това. Вярно е, че с него се търси въвеждане на срочна служба в доброволния резерв, която включва период от време, през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили като резервист.

За какви пари става дума? Прогнозните средства за прилагането на законопроекта с включени заплати, осигуровки, издръжка и военна
подготовка на личен състав, изпълняващ срочна служба в доброволния резерв е в размер на 8 371 400 лв. на годишна база. Срочната служба в доброволния резерв ще се осъществява на два периода по 6 месеца, като за всеки период са разчетени за участие до 300 човека. Средствата, се посочва в мотивите, ще бъдат осигурявани в рамките на разходите за отбрана, съгласно Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на РБ до 2024 г. Според министерството, проектът не води до въздействие върху държавния бюджет.

Търсенето на изход от тежкото положение с резерва на Въоръжените сили е причината от МО да искат въвеждане на доброволна служба. Досегашните форми не са дали очаквания резултат. За периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на Отечеството от 2015 г. до днес, начална военна подготовка са преминали едва около 1000 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили само около 70 човека. Министерството на отбраната отчита все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите показвали, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования.

Нов момент в подобрения проект, който също цели излизане от тази ситуация на недостиг на защитници на Отечеството е, че министърът на отбраната ще може да определя длъжности за резервисти на срочна служба в доброволния резерв, които да се заемат от български граждани с двойно гражданство. При спазване, се уточнява в текста, на изискванията на Закона за защита на класифицираната информация.

Във връзка с въвеждането на срочна служба в доброволния резерв и предвиденото право на неплатен служебен отпуск на резервиста от работодателя/органа по назначаването се предлагат и съответните промени в Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за съдебната власт.

По всичко личи, че обсъжданията на законопроекта в парламента ще се проведат в ранната есен. Това ще бъде добре, за да се предвидят средствата в бюджета за 2021 г. Ако, разбира се, финансовият министър не реши, че това не е приоритет на Въоръжените сили, както се случи в края на миналата година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  гневен 15 юли 2020, 15:51
   
  8
   
  0

  Военни калинки налазиха и в МО! Лявата ръка не знае какво прави дясната! Преди 5 години намалиха пределната възраст с пет години, сега я увеличават с 5 години! Просто се предизвика вятър да клати клоните на дърветата! Е, и? Нищо!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 15 юли 2020, 20:01
   
  8
   
  0

  В$Я ВЛА$ТЬ П€Н$ИОН€РАМ!

  УРА ТОВАРИЩИ!

  УРАААААААААААААА!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка