Министърът на отбраната Красимир Каракачанов към випускниците на Военната академия „Г. С. Раковски“: От вас ще зависи как ще се гарантира националната независимост и териториална цялост

Pan.bg 29 юли 2020 | 16:13 views (360) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Пресцентър на МО

„Военната академия е дала на Българската армия офицери, които с делата си са писали историята на България. Известно е, че българските командири нямат загубена битка, а българските политици нямат спечелена война. И точно за това тук се подготвят онези хора, които са призвани като висши командири да защитават териториалната цялост и суверенитета на България“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който днес, 29 юли, присъства на тържественото връчване на дипломите на офицерите от випуск „Добруджански“ – I-ва смяна на Военната академия „Г. С. Раковски“, завършващи специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.

„За мен е удоволствие, че в този випуск завършват и чуждестранни слушатели. С Китайската народна република имаме стари традиции в това отношение и това не са първите офицери от Китайската армия, които минават на обучение в България. За мен е чест да видя офицери от Македонската армия, които завършват, и с уменията, които ще придобият, ще бъдат достойни началници във въоръжените сили на Република Македония. Десетки, да не кажа стотици наши сънародници от Македония са минали през това учебно заведение. Само старата българска столица Охрид е дала седем генерала на Българската армия“, заяви още министър Каракачанов.

“Поздравявам Ви за избора да продължите напред. За това се изискват стремеж към самоусъвършенстване и убеденост. Във военната ни Алма Матер вие развихте компетентност да вземате важни решения, когато реално застанете на отговорни длъжности на различните нива на управление във Въоръжените сили. Знания, опит и смелост ще са ви нужни да отстоявате тези решения и да носите отговорност за последствията от тях”. С тези думи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев се обърна към офицерите-дипломанти. „Бъдете лидери! Предизвиквайте с поведението си вашите колеги да преследват с воля и кураж поставените цели“, призова випускниците заместник-началникът на отбраната.

В словото си началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов оцени високо положените от дипломантите усилия в трудната и изпълнена с предизвикателства година. „Дипломата, която получавате, е не само израз на натрупания опит, знания и компетентност, но и огромна отговорност, каза генерал-майор Груди Ангелов и пожела на добър час на випускниците.

Общо 12 офицери от Випуск „Добруджански – 2020” – I-ва смяна на ВА „Г. С. Раковски“ от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените
сили“ получиха днес своите дипломи. Всички те завършват с отличен успех. Първенецът на випуска полк. доц. д-р Николай Стоянов бе награден от министър Каракачанов с кортик на сухопътни войски, парична награда и книги на историческа тематика.

Утре, 30 юли, във Военната академия дипломи ще получат и 59 студенти, които се обучаваха в професионални направления „Национална сигурност“ и „Психология“ в девет различни специалности. Академичният състав на Академията се увеличава с четирима доценти. Своите дипломи ще получат и четирима докторанти, успешно защитили дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „Доктор”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка