Програма за цифровизация на армията (DAP – Digital Army Program) на Elbit - интервю с о.з. полковник Маоз Гил

Pan.bg 03 авг 2020 | 10:29 views (1890) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
pan.bgо.з. полковник Маоз Гил
Биография
Завършва военната си служба в Израелските сили за отбрана през 2011 г. с чин полковник. Има специализация в управлението на широкомащабни технологични проекти в световен мащаб. Завършил е „Науки по национална сигурност“ и има бакалавърска степен по електротехника. Експерт по C4ISR и многодомейнна война, проектиране и внедряване на системи.

image

Професионална кариера
2019 – Вицепрезидент C4ISR, Elbit Systems C4I & Cyber
2018–2014 Старши директор по C4ISR, Elbit Systems C4I & Cyber
2011–2014 Изпълнителен директор на M-trol Ltd., Инженеринг на отбранителни системи
2007–2011 Ръководител на програмата DAP в Щаба на Сухопътните войски на Израелските сили за отбрана (IDF)
2004–2007 Бригаден командир и началник на отдел „Бронетактика“ в щаба на бронетанков корпус, IDF
2003–2004 Заместник-командир на бригада, бронетанков корпус
2000–2003 Началник на отдел „Планиране“, Щаб на Сухопътните войски, IDF
1998–2000 Батальонен командир, бронетанков корпус
Образование
2006–2007 Университет на Хайфа, Израел
• Степен „Мастър ъф артс“ по „Политически науки и национална сигурност“, с отличие
1992–1996 Технион, Технологичен институт на Хайфа, Израел
• Бакалавър по електротехника
Военни курсове
За командири на бригада, 2003 г.
За командири на батальон, 1997 г.
За командири на рота, 1991 г.
Награди
2015 г. Награда за национална сигурност на Израел

Полковник Гил, може ли да обясните същността на системата DAP (Digital Army Program) и предимствата, които тя дава на Сухопътни войски?
Бих искал да започна с това, че DAP (Digital Army Program - Дигитализацията на въоръжените сили) играе ролята на мултиплициращ фактор, който повишава оперативната ефективност на войските. В днешната реалност командирите на всички нива биха имали предимство над противника, ако имат ясен поглед върху бойното поле както върху вражеските, така и върху собствените сили и бойните ресурси. Това дава много по-голяма решителност при сблъсък с противника, като същевременно се повишава безопасността на собствените сили и се увеличава максимално ефективността при използването на оръжията. Дори от логистична гледна точка методите за контрола на ресурсите и разпределянето им в рамките на формированието са не само по-ефективни, но се намаляват разходите за логистика, транспорт и поддръжка. Модерните войни се водят не само на бойното поле, те включват многобройни сензори и ефектори, които изискват усъвършенстван AI (изкуствен интелект) и инструментите за машинно самообучение (Machine Learning), както и възможност за споделяне на обобщената информация по цялата командна верига и във всички войски. Те не само
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
предоставят информация за обкръжаващата среда, но са и в подкрепа на вземането на решения. Програмата за дигитализация на армията (DAP) на Elbit Systems предоставя решения с широки способности за системата Командване, комуникации, контрол, компютри и разузнаване (C4I) на база разнообразния и дългогодишен опит на компанията и огромната общност от над 70 000 потребители по целия свят, представляващи над 30 клиента.
Нашата система дава възможност за въвеждане на усъвършенствани бойни мрежови решения във всички сектори и ешелони – от редовия войник и отделната машина до Генералния щаб. Многосекторното доминиране е от решаващо значение при воденето на модерните войни. DAP дава в ръцете на военните информацията, инструментите и възможността за максимална ефективност, позволявайки активирането и използването на разнообразни способности от всяка една позиция и от всеки един оторизиран потребител. Нито една армия не би могла да се справи с настоящите и бъдещите предизвикателства без способностите, предоставени от системата DAP, и би била в неравностойно положение и дори ирелевантна.
Като бивш високопоставен командир в Израелските сили за отбрана, какъв опит имате с използването на DAP? Може ли да обясните как цифровизацията на въоръжените сили е променила съвременната война?
Имах привилегията да бъда лично отговорен за програмата в качеството си на програмен директор в Израелските сили за отбрана от етапа на разработването й до полевото й внедряване и оперативно използване. Нещо повече – като активен офицер от запаса съм старши ползвател на системата DAP.
По време на активни бойни действия, преди въвеждането на системата DAP в експлоатация, изпитах липсата на детайлна критична информация в реално време. Информацията от критично и решаващо значение за бойната обстановка пристигаше със забавяне, неточности и дори със загуба на данни по командната верига. Командването на силите разчиташе на устни доклади по радиото, в резултат настъпваха грешки в навигацията и инциденти с „приятелски огън“, водещи до загуба на хора. Контролът върху ресурсите и логистиката бе почти невъзможно да се разбере в пълна степен. Информирането на висшите нива за ситуацията бе ограничено и изискваше дълги процедури и лични брифинги.
Системата DAP на Elbit промени начина, по който се водят сраженията в израелската армия. Информационният поток вече достига до всички важни заинтересовани нива незабавно, като данните са достоверни и актуални. Като командир вече имам не само пълен контрол върху местоположението на собствените ми сили, но същевременно разполагам с всички подробности относно наличните ресурси и цялостната логистика. Мога да осъществя достъп до ефектори (например артилерия) от всяко място и мога да споделям ресурси в рамките на формированието, разпределяйки ги в реално време според съгласувания и актуализиран план за бойните действия. Инструментите за поддръжка на решения на системата предлагат ценни решения на комплексни предизвикателства, като се вземат предвид многобройните сензори и други източници на разузнаване, които ги комбинират в съгласувана и ясна COP (обща операционна картина). DAP ме поставя като старши командир на върха на многодомейнна бойна среда, позволявайки ми да взема правилното решение в точния момент. Моето мнение, формирано в реални бойни условия, е, че системата промени начина, по който се сражаваме, и се повиши бойното темпото и ефективността.
Стана ясно, че има нова версия на DAP. Какви нови възможности се добавят към системата и какво тя дава като добавена стойност?
Новата версия на DAP – Torch-X, има много нови способности и функции, които бяха разработени от нашите инженери, ветерани от армията, за да повишат ефективността и превъзходството на потребителите на бойното поле. Целият наш инженерен екип има подходяща военна подготовка, което допринася за уникалния подход на Elbit за намиране на решения за крайната ефективност на системата за всеки войник.
Едни от основните нови способности са съвременните инструменти за бойно планиране и осъществяване на бойните действия, базирани на AI (изкуствен интелект), които предоставят на нашите потребители най-модерните функции, като:
• Оперативна синхронизирана матрица;
• Оптимален избор на маршрут;
• Комбиниране на данни от сензори;
• Препоръка за оптимален сензор и ефектор;
• Реална препоръка за противниковия курс на действие;
• Тактическо ниво Военни игри, включително инструменти за виртуална реалност.
Горните функции драстично намаляват когнитивното натоварване на потребителите, съкращават времето за вземане на решения, увеличават бойното темпо и позволяват ефективно разпределение на ресурсите.
Нашите системи имат подробна пътна карта за развитие, която гарантира, че нашите клиенти получават авангардни технологии, съобразени с уникалните им изисквания (например доктрина, оперативна съвместимост, използвани символи)
Каква базова инфраструктура е необходима за приложението на DAP?
Модерната, базирана на отворен код C4I система, на която е базирано използването на DAP (Torch-X), позволява неограничена гъвкавост при използване на физическа инфраструктура. Приложението е агностично към хардуер или към операционна система и работи с множество видове хардуер, включително предлагани в търговската мрежа компютри, мобилни устройства, както и със специализирани тактически компютри, пригодени за особено тежки условия, които предлагаме в нашето програмно решение за новите бойни машини 8х8 на българските Сухопътни войски. Уникалният междинен комуникационен софтуер на Elbit (Tiger™) дава възможност за използване на нашето приложение от различни тактически комуникационни системи, включително комуникационното решение, изисквано в Програмата за новите бойни машини 8х8.
Новата версия на DAP може ли вече да бъде изнасяна?
За новата версия вече има договори и тя се доставя на страните от Съюза Five Eyes (САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия) и такива от НАТО.
Ако Elbit и Patria бъдат избрани за доставчици на новите бойни машини на българските Сухопътни войски, те ще предложат ли новата версия на DAP на България?
Разбира се, за да помогнем на българския клиент да постигне бойно превъзходство, ние ще доставим най-новата и актуализирана версия, с която разполагаме. Elbit разглежда българските Въоръжени сили като стратегически клиент и затова ще предложи само авангардни, най-модерни и усъвършенствани технологии.
Какви предимства ще получат българските Сухопътни войски с предлаганата в проекта система C4I?
C4I системата на Elbit – Torch-X, е доказано в битки решение за стратегически щабове (от Съвместно командване на силите и по-надолу), тактически щабове (Оперативна група и по-надолу), механизирани тактически платформи и спешени командири с интерфейси към всички видове Въоръжени сили (Сухопътни войски, ВВС, ВМС, СКСО и киберзащита). Цялостното междуплатформено решение предоставя надеждни данни в реално време, усъвършенствани гласови услуги и видео стрийминг с автоматично, защитено, локализирано и за групи, базирани въз основа на интереси, разпространение в реално време. То също така включва безпроблемна интеграция на огромно количество надеждни сензори, като тактически платформи, оръжейни станции, комуникационни системи и др.
Нашето решение предоставя широки C4I способности, базирани на нашия разнообразен, дългогодишен опит и огромна потребителска общност от над 70 000 потребители по целия свят, представляващи над 30 клиента. Системата включва възможности за оперативна съвместимост, което дава възможност на клиентите да работят ефективно в рамките на коалиционни сили на НАТО и Съюза Five Eyes.
Torch-X обхваща всички подразделения на Сухопътни войски - бронетанкови формирования, пехотни формирования, ISTAR формирования, артилерия, инженерни формирования, логистични формирования и други, споделящи една и съща инфраструктура и осигурявайки безпроблемна оперативна съвместимост за многодомейнни операции.
Ако България избере Elbit, какви предимства ще получи тя?
Elbit си партнира с български компании, като „Електрон Прогрес“, с цел да има местно присъствие на C4I системата и да предложи решение за Програмата за нови бойни машини 8х8 на българските Сухопътни войски. За нас е важно да имаме работещи партньорства с български компании. Това ще гарантира придобиването от български фирми на местни способности като интеграция, поддръжка, обучение и местно производство.

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
Снимки и илюстрации Elbit

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Програма за цифровизация на армията (DAP – Digital Army Program) на Elbit - интервю с о.з. полковник Маоз Гил

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка