Как СССР почти не използва кобалтова бомба срещу САЩ - многократно по-силна от атомна /СНИМКИ/

Pan.bg 07 авг 2020 | 13:01 views (1641) commentaries(0)
img pan.bg

По време на своето съществуване човечеството е успяло да измисли стотици хиляди различни видове оръжия, експлозиви, боеприпаси и други подобни. Освен това с течение на времето става все по-страшно и смъртоносно.

Този път ще разгледаме истинското оръжие на Съдния ден - кобалтовата бомба. Този проект принадлежи на учения Лео Силард, който промени класическата атомна бомба, правейки в пъти по-мощно оръжие.

image

Същността е в това, че елементът Уран 239 се използва при проектирането на стандартни атомни бомби. Вместо това Силард използва елемента Кобалт 59, който е с коренно различна реакция.

При детонация, кобалтът предизвика най-силния ефект на неутронното облъчване.

Верижната реакция поражда нов елемент - 60-ти кобалтов нуклид. Той причинява фатално радиационно замърсяване, което довежда до моменталната смърт на всички живи същества в радиуса му на действие.

image

Въпреки краткия си период на разпад от 6 години, ефектът от унищожаването е стотици хиляди пъти по-висок от този на атомните бомби! Това направи оръжието изключително интересно от гледна точка на бързо разчистване на вражеската държава и превземане на територията.

За да унищожите абсолютно целия живот на земята, са достатъчни само 470 тона кобалтови оръжия.

По времето на заплахата от ядрена война, на Никита Хрушчов беше предложен такъв проект: Предвиждаше се да се вземат няколко тежки граждански кораба, да се натоварят максимално с кобалтови заряди и да се изпратят до бреговете на Съединените щати.

image

След това ще е необходимо само да се наблюдава, как в рамките на не повече три часа Съединените щати ще бъдат унищожени до основи, а всички живи същества гарантирано ще загинат.

Въпреки факта, че проектът е отхвърлен и не са открити записи на тестове на кобалтова бомба, все още се откриват следи от елемента кобалт на ядрени тестови площадки в Европа, страните от съветския блок и дори в Съединените щати.

Източник: zen.yandex.ru Снимка: avatars.mds.yandex.net/ b.radikal.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка