Нови етапи в постиженията на Patria

Pan.bg 14 авг 2020 | 10:47 views (2481) commentaries(1)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на patriagroup.com

Разработването на безпилотни машини за разузнавателни, поддържащи и бойни мисии е основна сфера от интерес за отбранителния сектор по целия свят. Днес клиентите търсят машини с дистанционно управление, особено за провеждането на опасни мисии, при които използването на хора е рисковано. Редица експерти считат, че следващата голяма стъпка в провеждането на разузнавателни, поддържащи и бойни мисии, е използването на дистанционно управляеми машини с по-голямата автономност. Един от приоритетите в научноизследователската и развойна дейност на Patria е разработването на вградената система за електронно управление, която позволява дистанционно управление и автономни функции на транспортното средство.

Развитието на тежките сухопътни транспортни средства на Patria (Heavy Unmanned Ground Vehicles) достигна ниво, което позволява машината Patria AMV 8x8 да се управлява дистанционно извън линията на на пряка видимост, използвайки 5G и 4G мрежи. Това дава възможност на бойните машини да се ползват от още по-големи разстояния с по-голяма надеждност.

Демонстрацията с Patria AMV 8x8 с дистанционно управление чрез 5G мрежа бе проведена в сътрудничество с Университета в Тампере (Финландия) и е част от проекта RemoteFeel. RemoteFeel е изследователски проект, разработен от Business Finland, Форума за интелигентни машини (Forum for Intelligent Machines - FIMA) и други изследователски екипи. Участниците в програмата получиха възможността да управляват Patria AMV 8x8 дистанционно.
По време на демонстрацията бе използван дистанционият работен модул (Remote Operating Desk - ROD) на Patria, най-модерният потребителски интерфейс, съдържащ функции, като добавена реалност и обратна информация чрез допир, позволяващи автентично автономно управление, и комбинираната система от стереокамери, разработена от университета в Тампере.

Реалистична картина
През последните години Patria непрестанно развива своята система за тежка безекипажна сухопътна бойна машина и е водеща компания в областта на безекипажните способности в своя бизнес сегмент. През 2018 г. по време на европейското изложение European Land Robots Trial (ELROB) в Белгия компанията демонстрира за първи път пред публика способностите на своите безекипажни тежки сухопътни бойни машини, използвайки две машини Patria AMV 8x8.
Бойните машини не разчитат на съществуващата инфраструктура и маркировката на пътните платна за своя контрол. Освен това системите трябва да работят при всякакви обстоятелства, включително в тъмнина и мъгла. Изисква се водачът на дистанционно управляемата машина да получава възможно най-реалистична и актуална картина на заобикалящата оперативната среда. Системата, разработена
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
от Patria, използва оптични и акустични сензори за опознаване на оперативната среда. Данни за поведението на машината се предоставят също и от инерциалните сензори за движение. Те добавят нови оперативни функции и позволяват машината да се използва в различни мисии и места, без да се излага екипажът на риск.
Безпилотното решение на Patria може да бъде интегрирано в новите машини Patria AMVXP, Patria 6x6 и във вече доставени машини AMV 8x8 без да се налагат значителни промени в тяхната конфигурацията.

Ново споразумение за коопериране за минохвъргачки за САЩ
Наскоро Patria и Kongsberg обединиха силите си за бъдещите програми за минохвъргачни системи за въоръжените сили на САЩ. Patria и Kongsberg Defense & Aerospace се обединиха за участие в бъдещите американски програми за минохвъргачни системи. Обединенито ще предложи на американския пазар изключителната комбинация на водещите в света минохвъргачни системи на Patria, и производствените мощности на Kongsberg за създаване на оръжейни системи с дистанционно управление (RWS) и опит на американския пазар.

Patria Nemo е водещата в света куполна минохвъргачна система. Тя е 120-милиметрова минохвъргачна система с дистанционно управление, способна както на директна, така и на индиректна стрелба по време на движение. Nemo може да изпълнява стрелба с множество боеприпаси с едновременно попадение върху целта (Multiple Rounds Simultaneous Impact - MRSI) с до 6 мини на мисия MRSI. Куполът и бронираните шасита разполагат с технологии за противодействие срещу балистични, мини, импровизирани взривни устройства (ИВУ) и ЯХБ заразяване (замърсяване) на бойното поле и екипажът е напълно защитен. Лекият и компактен купол на Patria Nemo се монтира лесно на леки, верижни или колесни бронирани машини с платформа 6x6/8x8 или военоморски плавателни съдове. Отличителна характеристика на Patria Nemo е модулният дизайн, който гарантира максимална гъвкавост и възможност за по-нататъшни подобрения според разнообразните изисквания в отговор на специфичните нужди на съвременната война и заплахите в променящата се среда. Patria Nemo може да се използва за самозащита и различни мисии, изискващи стрелба от закрита позиция. Системата за стрелба от закрита позиция на Nemo дава възможност за най-висока готовност при воденето на бойни действия и управлението на кризи. Освен това системата за управление на огъня позволява изпълняването на решения от типа „сензор-към-стрелящ“ (sensor-to-shooter).

След като проучиха предстоящите програми за минохвъргачни системи на въоръжените сили на САЩ, Patria и Kongsberg се договориха да използват съществуващите производствени мощности на Kongsberg в Джонстаун (Пенсилвания), за производството на Nemo за американския пазар. През последните 20 години заводът на Kongsberg в Джонстаун заедно с широката й база американски поддоставчици осигуриха над 14 000 оръжейни системи за въоръжените сили на САЩ. В Джонстаун Kongsberg произвежда куполи с дистанционно управление MCT-30 за програмата БМП Stryker на американската армия. През май 2020 г. фирмата бе избрана да работи и за програмата на Корпуса на морската пехота на САЩ за десантни бойни машини (Amphibious Combat Vehicles).

Текстове към снимки:
Системата на Patria използва оптични и акустични сензори за опознаване на оперативната среда
Patria Nemo разполага с възможност за директна стрелба и стрелба от закрита позиция в движение
Patria AMV8x8 може да се управлява дистанционно извън линията на визиране на прицела, използвайки 5G и 4G мрежиНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нови етапи в постиженията на Patria

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  trtr 25 авг 2020, 15:30
   
  1
   
  7

  А бе няма ли да престанете да ни пробутвате консервни кутии? Една УАЗ-ка е по-добра от това ламаринено нещо.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка