Завършена е Пътната карта за военното ни сътрудничество със САЩ през следващите 10 години

Pan.bg 09 сеп 2020 | 13:29 views (472) commentaries(2)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Предстои подписването й от министрите на отбраната на двете страни. Чрез нея ние ще подпомогнем модернизацията на българските въоръжени сили, ще подобрим подготовката им, ще изградим новите стратегически лидери и ще изпълним по-ефективно нашите ангажименти към колективната отбрана на НАТО, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов.


Завършихме изготвянето и съгласуването на десетгодишна Пътна карта, която да набележи мерките и да определи конкретните действия за отбранително военно сътрудничество между България и САЩ. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в лекцията си при откриването на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски“. Като особено важна предстояща задача, той определи, конкретизирането на бъдещото ни засилено стратегическо сътрудничество със САЩ в отбраната в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната. Според него, стратегическият диалог между двете държави е важен, защото, освен че ще подобри нашите икономически и търговски връзки, ще засили и сътрудничеството ни в областта на сигурността, отбраната и развитието на модерни способности за нашите въоръжени сили.

Министър Каракачанов декларира, че политическото и военното ръководство на МО има силна воля за осъществяване на конкретни действия в рамките на Стратегическия диалог, като отчитат тяхната изключителна важност за изграждане и развиване на модерни отбранителни способности. Затова, казва той, завършихме изготвянето и съгласуването на десетгодишна Пътна карта, която да набележи мерките и да определи конкретните действия за отбранително военно сътрудничество между България и САЩ.

Ползата от пътната карта бе определена така: „Чрез нея ние ще подпомогнем модернизацията на българските въоръжени сили, ще подобрим подготовката им, ще изградим новите стратегически лидери и ще изпълним поефективно нашите ангажименти към колективната отбрана на НАТО. Освен това изпълнението на Пътната карта ще допринесе за повишаване на сигурността в Черноморския регион. Особено важно е сътрудничеството в областта на морската ситуационна осведоменост в контекста на адаптираното предно присъствие на НАТО“.

В тази връзка министърът смята, че реализирането на българската инициатива за създаването на военноморски координационен център на НАТО във Варна за особено важно. Предстои в близко бъдеще Пътната карта да бъде подписана между министрите на отбраната на двете държави.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 09 сеп 2020, 19:55
   
  10
   
  1

  $ЛУГИНАЖ И ПР€ДАТ€Л$ВО- КРАДЛИВО ШК€МБ€!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 10 сеп 2020, 07:00
   
  7
   
  0

  ШК€МБ€- "войводо" ,ПЪТНИК СИ,ОЩЕ ТОЗИ МЕСЕЦ!

  НЯМА ДА Е ЗЛЕ И владко ш€к€рч€то ДА СЕ ОМЕТЕ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка