„Балканска стена 2020“ – най-голямото учение от 20 години (ЕКСКЛУЗИВНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 28 окт 2020 | 22:34 views (7456) commentaries(3)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgУчастващите формирования
В „Балканска стена 20“ участваха почти 3000 военнослужещи, 200 единици бронетанкова техника, 550 единици автомобилна техника, Щабът на 61-ва Стрямска механизирана бригада (1-ви, 2-ри и 3-ти механизирани батальони; 61-ви самоходен артилерийски дивизион; 61-и дивизион за ПВО; 61-и щабен батальон; 61-и батальон за логистично осигуряване; 61 батальон за защита на силите; 61-и батальон ISTAR и 61-о военно-полицейско формирование); усилена с танкова рота от 61-ви танков батальон от Център за подготовка на екипажи; реактивна батарея и самоходна противотанкова батарея „Конкурс“ от 4-ти артилерийски полк; рота от 55-и инженерен полк; огнеметно-димов взвод и отделение за санитарна обработка от 59-и батальон за ЯХБЗ; отделение за санитарна обработка от 38-и батальон за ЯХБЗ; модул за CIMIC от 78-и батальон за осигуряване; алпийска рота от състава на 101-ви алпийски полк; логистичен модул от 110-и логистичен полк, Служба „Военна полиция“, ВМА, вертолет Ми-24 от 24-та авиобаза-Крумово.
Офицер планиращ учението бе командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов; офицер провеждащ учението бе зам.-командирът на СВ бриг. ген. Валери Цолов, директор на учението бе НЩ на СВ бриг. ген. Николай Караиванов. Учението е най-голямото от 20 години в историята на БА.

Денят за демонстриране на способности започна с пристигането на президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, висши военни, представители на местната и областна власт. Те бяха посрещнати от почетна рота от 31-и механизиран батальон-Хасково от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. СРед това бяха брифирани за "Балканска стена" от ръководствотона учението.

Сценария
Фиктивната тактическа обстановка включва конфликт със съседната с България държава Валистан, като границата преминава по река Марица, на 20 km от полигон „Корен“. 161-а механизирана бригада (условно обозначение на 61-а бригада) има за задача да осигури ред и сигурност в зоната на отговорност – граничната зона със Валистан. В случай на въоръжена агресия 161 мбр трябва да отрази атаките на противниковите сили до въвеждането на съюзните сили за възстановяване на териториалната цялост. Към момента формированията на 161-а мбр са извършили оперативно развръщане и са в готовност за бойно използване. На 24 октомври бойци от Отряд за специални операции „Кобра“ от армията на Валистан заедно с бунтовници от движението „Движение за независимост на област Дао“ сваля местната
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
власт в редица крайгранични села. На 25 октомври група от около 200 души с 13 бронирани машини, минохвъргачки и противотанкови средства навлиза в района. С цел да възпрепятства развръщането на 161-а мбр, ударната групировка на Валинстан заема позиции на рубеж височина „Рошавата“ – Геджик тепе. 21-и мб (условно наименование на 1-ви механизиран батальон) получава заповед да проведе настъпление към рубежа Остър камък-Динево, като унищожи бунтовниците на рубежа Момино-височина „Ухлата“-Динево, до 15,00 часа на 26 октомври да овладее рубежа Брягово-Елена и осигури развръщането на главните сили на 161 мбр.

Действията
Съгласно плана на учението, 1мб с командир подполк. Станислав Малешков, се придвижи в ротни колони към рубежа за атака. Движението бе прикрито с димни завеси, поставени от огнеметно-димов взвод от 59-и батальон за ЯХБЗ. В това време батарея от 61 садн в състав от 8 САУ 2С1 „Гвоздика“ откри съсредоточен огън по предварително разкрити цели имащи потенциал да възпрепятстват придвижването - артилерийски и огневи позиции в района на Геджик тепе. В огневото подавяне на противника се включи и самоходната минохвъргачна батарея на 1 мб със 8 броя самоходни минохвъргачки Б1-10 „Тунджа“ по минохвъргачните секции на противника в района на „Бухлава чука“. Реактивната батарея в състав на 2 огневи взвода по 4 БМ-21 „Град“ от 4 ап от района на височина „Исиприк“ откри огън по разкрит лагер за подготовка на терористи. Стрелбата реално се проведе със система-заместител ПУС-96. След първият залп последва доуточняване на целите и разкриване на нови и поразяването им с втори залп.
Противотанковата батарея "Конкурс" зае позиции и откри огън по бронетанковите средства на бунтовниците.
В това време ротните колони на 1 мб достигнаха рубежа за развръщане, десанта се спеши, а машините настъпиха във фронт „машина“. Екипажите използваха цялото бордово въоръжение - 73 mm оръдие 2А28 „Гром“, 7,62 mm картечница ПКТ, а спешените бойци 7,62 mm картечници ПК и автомати АК-47 и снайперски карабини Heckler&Koch MSG 90 A1. Зад линията се придвижиха щабните машини на командването на 1 мб, охранявани от взвод за ПВО с ЗУ-23-2.
При придвижването към позициите на бунтовниците, 1 мб срещна ожесточена съпротива, което нагара командира поиска авиационна поддръжка. Вертолет Ми-24В от 24-а авиобаза-Крумово влетя на пределно малка височина, изпълни горка и порази разкритите цели с бордовата 12,7 mm картечница на 2 захода. Командирът на 1 мб въведе в бой танковата рота с 10 танка Т-72. Тя се придвижи в ротна колона, разгърна се в фронт „машина“ и започна стрелба с бордовите 125 mm оръдия и картечници. Един от танковете се натъкна на противотанков фугас. Мерачът получи тежки наранявания, което наложи медицинска евакуация. Тя бе осъществена с линейка с повишена проходимост Mercedes-Benz. Танкът от своя страна бе евакуират от танков влекач на базата на Т-62М.

Оценките
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев подчерта, че независимо от условията на пандемия, планираното учение е трябвало да се проведе. „Като институция армията е призвана да гарантира сигурността на страната във всяко време и при всякакви условия. За да успее да го прави, трябва да има високи бойни способности, чието изграждане е постоянен процес. Това учение е елемент от този сложен процес. Армията като йерархична институция с ясно установени правила и разпоредби е взела всички необходими мерки“.
Президентът Румен продължи: „Българската армия разполага с добре подготвени командири и отдадени военнослужещи. Ангажимент на МО и Щаба на отбраната е осигуряването на ново оборудване, нови боеприпаси и въоръжение. Опитът, който беше демонстриран днес, е добра основа, тези учения да не бъдат нещо инцидентно, а елемент от регулярната подготовка на Българската армия. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след като наблюдава демонстрирането на способности на тактическо учение „Балканска стена 20“. Това е най-голямото учение на Сухопътните войски за последните 20 години“.
„Това е много голям успех предвид всички предизвикателства, с които нашата армия се сблъскваше в продължение на дълги години. Днес се видя, че нашата армия има високоподготвени командири, на които можем да разчитаме, има способни и отдадени военнослужещи. Аз съм впечатлен от огневата мощ, координацията, взаимодействието, демонстрираните способности и висока подготовка“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви: „Военнослужещите показаха завиден професионализъм. Присъствал съм на много учения както у нас, така и в чужбина, и мога да кажа, че българският войник по своята подготовка по нищо не отстъпва на военнослужещите в никоя друга натовска държава“, каза министър Каракачанов. Той коментира, че доброто представяне на военнослужещите е свързано с подобряването на условията в Българската армия и като пример посочи повишеното заплащане, социалния пакет за военнослужещите, както и положителното отношение на държавното ръководство. Министърът на отбраната каза още, че общественото внимание и положителна оценка за армията са от изключително значение за мотивацията на военнослужещите: „Както е казал Наполеон - един морално мотивиран войник се равнява на 12 физически подготвени. А ние виждаме, че нашите войници са и морално мотивирани и много добре подготвени“.

Димитър СТАВРЕВ
Снимки автора
Корен-София

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Балканска стена 2020“ – най-голямото учение от 20 години (ЕКСКЛУЗИВНА ПОЛИГОННА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/38 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  volxov5 28 окт 2020, 23:24
   
  1
   
  0

  Когато съм писал тука....

  https://www.pan.bg/view_article-4-531125-ministyryt-na-otbranata-krasimir-karakachanov-provezhda-se-naj-mashtabnoto-uche.html

  И споменах думата сепаратисти

  Но те са партии.
  Взимат само пари...от вас.,!!!

  Аз съм далеко

  p.s

  И не е
  „Балканска стена 2020“

  от 20 години

  за 1 ви път

  А „балканска срещта``


 2. #2
  dudi penev 06 ное 2020, 19:52
   
  3
   
  2

  CIRK BAlkanski 2020

 3. #3
  Бай Илия 07 ное 2020, 20:14
   
  3
   
  1

  Велико ! Не съм виждал по-невероятно занятие !

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка